BIRO PRIČE

Vodič kroz državne praznike u 2016. godini

Zaposlene u Emiratima iduće godine čeka desetak plaćenih slobodnih dana.

Zaposleni u državnom sektoru u 2016. godini mogu da očekuju više slobodnih dana od onih koji rade u privatnom sektoru. Svi državni praznici su plaćeni, i ne mogu biti uračunati u vreme godišnjeg odmora.

  

1. januar

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se globalnom slavlju povodom Nove godine uz vatromet i velike organizovane zabave. Pošto u 2016. godini 1. januar "pada" u petak, verovatno će biti odobren dodatni slobodan dan.

  

5. maj

Islamski praznik. U 2016. praznik "pada" u četvrtak, pa zaposleni u Emiratima mogu da očekuju produženi vikend. Ipak, kada će tačno biti proglašen Ascension Day zavisi od viđenja Meseca.

  

7. jul

Ramazanski Bajram, praznik povodom završetka Ramazana, najvažnijeg meseca islamske vere. Eid Al Fitr u 2016. godini "pada" u četvrtak, mada i proglašenje ovog datuma zavisi od proglašenja datuma početka Ramazana i viđenja Meseca.

  

10. septembar

Arafat Day, praznik uoči Kurban Bajrama. U 2016. godini "pada" u subotu, pa najverovatnije neće uslediti dodatni slobodan dan. Takođe, i ovaj datum zavisi od viđenja Meseca.

  

11. septembar

Kurban Bajram, odnosno Eid Al Adha. Traje tri dana, a proglašenje praznika zavisi od viđenja Meseca. S' obzirom na to da bi u 2016. najverovatnije trebalo da "padne"  u nedelju, 11. septembra, zaposleni u državnom sektoru imaće slobodnu skoro celu sedmicu.

  

2. oktobar

Al Hidžra, odnosno islamska Nova godina, 1438. po redu. I ovaj datum zavisi od viđenja Meseca. Očekuje se da će u 2016. goni "pasti" u nedelju, 2. oktobra, te da će zaposleni imati produženi vikend.

  

30. novembar

Dan mučenika, državni praznik novijeg datuma koji se svake godine obeležava poslednjeg dana u novembru. U 2016. godini "pada" u sredu, koja će biti slobodan plaćeni dan.

  

2. decembar

Dan državnosti UAE. Pošto u 2016. godini 2. decembar "pada" u petak, moguće je da zaposleni dobiju produženi vikend.

  

12. decembar

Rođendan proroka Muhameda. U 2016. "pada" u ponedeljak, i dozvoljen je jedan slobodan dan. Pošto zavisi od viđenja Meseca, moguće je da će slobodan dan biti nedelja, pa će tako zaposleni opet imati produženi vikend.

  

BIRO/Gulfnews


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

U tri klika do prijatnog iznenađenja: Izračunajte koliko ste stvarno bogati!

Za krađu žvake u Dubaiju - tri godine zatvora!

Život u Emiratima - "za" i "protiv": Zašto su nam priče toliko različite?


;