BIRO PRIČE

​U SUSRET RAMAZANU: Vlasti UAE najavile skraćeno radno vreme

Ministarstvo ljudskih resursa najavilo je skraćenje radnog vremena za dva sata tokom Svetog meseca

Povodom Svetog meseca Ramazana koji bi najverovatnije trebalo da počne 11. marta, ali se potvrda početka očekuje u narednim danima u zavisnosti od viđenja Meseca, Ministarstvo ljudskih resursa i emiratizacije (MoHRE) objavilo je smanjenje od dva radna sata dnevno za sve zaposlene u privatnom sektoru u UAE tokom Ramazana.

Ministarstvo je saopštilo: "U skladu sa zahtevima i prirodom svog posla, kompanije mogu primenjivati fleksibilne ili udaljene obrasce rada u granicama dnevnog radnog vremena tokom Ramazana."

Državni službenici u Abu Dabiju radiće od 9:00 do 14:30 tokom Ramazana, od ponedeljka do četvrtka i od 9:00 do 12:30 sati petkom.

U međuvremenu, prema saopštenju koji je izdala vlada Dubaija, radno vreme za vladine službenike Dubaija tokom Ramazana biće od 9 do 14:30, od ponedeljka do četvrtka, i od 9 do 12 sati u petak.

Pravila ramazanskog posta

Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara. Tokom ovog Svetog meseca zdravi odrasli muslimani poste od zore do sumraka, a post podrazumeva uzdržavanje od hrane, pića, nemoralnih dela i ljutnje. Takođe, postači se ohrabruju da umnožavaju dobra dela i molitve, a ujedno se podrazumeva da će redovno čitati Kur'an. Naime, muslimani veruju da je Kur'an obznanjen tokom Svetog meseca Ramazana.

Vernici ustaju rano ujutro kako bi jeli pre nego što Sunce izađe, a post prekidaju obrokom u sumrak. Taj obrok se naziva iftar. Praksa je da džamije i verske institucije organizuju velike iftare, posebno za siromašne. Ipak, iftar se može sprovesti i u porodičnom domu, zajedno sa prijateljima i rođacima. U zavisnosti od tradicije, hrana za iftar se služi ili u kući postača ili je postači dele rođacima i prijateljima kao poklon koji će pojesti u svom domu.

Po završetku iftara u džamijama se održavaju noćne molitve koje se nazivaju teravijama.

Post tokom Ramazana jedan je od pet stubova islama i dužni su da ga se pridržavaju svi zdravi odrasli muslimani.

Naš BIRO

Foto: Pexels.com/Ahmed AqtaiRDNE Stock project


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Revidirana ograničenja brzine na putevima u Abu Dabiju

Saudijska Arabija podnela kandidaturu za Mundijal 2034.

KAKO JE NOLE OBRNUO IGRICU? Recept sa kojim nema greške


;