SPORT

Saudijska Arabija podnela kandidaturu za Mundijal 2034.

Posle Katara, još jedna država Bliskog istoka biće domaćin najvažnije sporedne stvari za svetu

Saudijska Arabija zvanično je podnela kandidaturu za domaćina Svetskog prvenstva 2034. godine. Ova kandidatura usledila je skoro četiri meseca nakon što je FIFA objavila da je Kraljevina jedini kandidat.

Ponuda dolazi dve godine nakon što je susedni Katar bio domaćin prvog Svetskog prvenstva na Bliskom istoku.

Kampanja je pod sloganom "Zajedno rastemo", a Fudbalski savez Saudijske Arabije (SAFF) otkrio je svoj logo ponude, web stranicu, kao i kratki film u kom slavi "strast, duh i raznolikost fudbala u Saudijskoj Arabiji".

- Ovu kampanju pokreću nade i snovi 32 miliona ljudi u Saudijskoj Arabiji - rekao je u saopštenju čelnik SAFF-ove jedinice za ponude Hamad Albalavi i dodao:

- Naša odgovornost je da FIFA-i podnesemo najbolju moguću ponudu, učinimo našu zemlju ponosnom i opravdamo poverenje koje nam je ukazalo više od 130 asocijacija članica širom sveta koje su podržale našu ponudu.

Reformska agenda Vizije 2030

U okviru reformske agende Vizija 2030 princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, čiji je cilj da pozicionira Saudijsku Arabiju kao turističko, poslovno i sportsko središte, Kraljevstvo je uložilo velika sredstva u sport. Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) najavio je "višegodišnje strateško partnerstvo" s ATP-om.

Od 2021. godine, PIF je uložio velika sredstva u niz velikih sportova, uključujući postavljanje LIV golf turneje, rivala PGA, i kupovinu engleskog prvoligaškog kluba Newcastle United.

Takođe u svom vlasništvu ima četiri kluba u Saudijskoj Pro ligi i privlači svetske zvezde, uključujući Kristijana Ronalda i Nejmara.

Saudijska Arabija je u početku bila zainteresovana za licitaciju za Svetsko prvenstvo 2030. zajedno sa Egiptom i Grčkom, ali se od te ideje odustalo u junu, ostavljajući otvoren put za tri-kontinentalnu ponudu Španije, Portugala i Maroka, sa tri utakmice u Južnoj Americi.

Saudijska Arabija je 4. oktobra najavila da je zainteresovana za kandidaturu za organizovanje Svetskog prvenstva 2034. godine. Kao rezultat kontinentalne rotacije, FIFA je samo "pozvala" zemlje članice azijskih i okeanskih konfederacija da se prijave.

U jednoj fazi, Indonezija je razmatrala zajedničku ponudu sa Australijom ili drugim zemljama kao što su Novi Zeland, Malezija i Singapur, ali je 19. oktobra pristala da podrži kandidaturu Saudijske Arabije.

Australija je takođe bila kandidat, ali se povukla posle odluke Azijske fudbalske konfederacije da podrži kandidaturu Saudijske Arabije.

Naš BIRO

Foto: Pexels.com/Lara Jameson


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Saudijska Arabija: Novih 250.000 radnih mesta za Expo 2030

KAKO JE NOLE OBRNUO IGRICU? Recept sa kojim nema greške

Koliko košta život u Dubaiju: Bez ove plate ne pakujte kofer


;