BIRO PRIČE

Top 8 razloga zbog kojih je Beograd skriveni dijamant Evrope

U vodiču za turističke destinacije "The Rough Guides" novinarka Mary Novakovic objasnila je zašto je Beograd najlepši grad starog kontinenta.

Srpska prestonica je uvek u pokretu – vibratna scena novih barova i restorana se konstantno menja, uz stare i uveliko popularne. Posle vrelog leta, sada je idealno vreme za uživanje u gradskoj kulturi ispijanja kafe i u najboljem noćnom provodu u istočnoj Evropi.”

Među prednostima Beograda i razlozima za posetu, ona navodi “nenadmašivu party scenu na beogradskim rekama”, “ozbiljne hip zone”, “kraljevske gozbe” ali i da se u Beogradu možete “vratiti kroz vreme”.

“Nema mnogo gradova koji su iskoristili obale svojih reka kao što je to učinio Beograd. Više od 200 splavova, klubova i restorana su nanizani duž obale Save i Dunava, i rangiraju se od malih intimnih kafea pa sve do pravih noćnih klubova koji su otvoreni do zore.”

  

  

Šetnja gradom je pravo uživanje: gotovo da ne postoji miran kutak u Knez Mihailovoj ulici, beogradskom pešačkom bulevaru koji preseca Stari grad. Među uličnim zabavljačima, prodavcima i brojnim šetačima, možete razgledati izloge ili zastati na kafu u nekom od mnogih kafića ispred reljefnih zgrada iz 19. veka.”

“Ako pređete preko Save do Zemuna, odmah ćete primetiti razliku između istoka i zapada. Zemun je bio deo Austrougarskog carstva do 1918. i odlikuje ga habzburško arhitektonsko nasleđe. Ali, atmosfera je tipično balkanska, sa mirisom turske kafe koja dopire sa stolova taverni pored reke, pomešanih sa aromama specijaliteta rečnih restorana. Za panoramsko razgledanje Beograda i Dunava, popnite se do Kule Gardoš.”

  

“Čak i turističke zone imaju boemski karakterSkadarlija je najbliže turističkom mestu od svega što Beograd nudi, boemska četvrt iz 19. veka gde su pesnici i pisci odlazili i raspravljali uz kafu, rakiju i cigarete, na kaldrmi. Istu kafu, rakiju i cigarete ćete ovde i dalje naći, na istoj kaldrmi, pored staromodnih kafana u kojima muzičari sviraju tradicionalne srpske pesme.”

  

Kalemegdan je najstariji deo grada, prostran park koji obuhvata istoriju Beograda još od doba Rimljana. Ovde je prijatno provesti dan, šetajući stazama opasanim drvećem, istražiti impozantnu Tvrđavu i Vojni muzej, i popeti se do vidikovca sa kog se pruža pogled na Savu i Dunav. Ovo je ujedno i gradsko zeleno jezgro, mesto za odmor, piknike i lagane šetnje.”

Ceo tekst možete pročitati OVDE

BIRO/Roughguides.com


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Hotelier awards 2015: Menadžeri iz ex-Yu u užem izboru

Video dana: Džeki Čen kao Emiraćanin!

Humanitarni projekat šeika Muhameda


;