BIRO PRIČE

Top 10: Najpopularnije ličnosti Katara

Upoznajte legende koje su svojim dostignućima obeležile noviju istoriju najbogatije zemlje na svetu!

Svi znaju da je Katar postao najbogatija država na svetu kada su u ovom emiratu otkrivena bogata nalazišta nafte i gasa. Ali, Katar je poznat i po sportistima, umetnicima i političarima čija slava prevazilazi granice države u kojoj žive. 

Predstavljamo vam deset najpopularnijih ličnosti Katara.

   

1. HH Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani  

                   

Ne samo da je najmlađi vladajući monarh u GCC zemljama od 2013. godine, on je takođe i novo "svetlo" Katara. Četvrti sin prethodnog emira, šeika Hamada bin Kalifa Al-Tanija, školovao se u Engleskoj, a pod njegovim vođstvom zemlja je sve bogatija.

               

2. HH Sheikha Mozah bint Nasser

                

Majka sadašnjeg emira Katara i druga supruga prethodnog vladara Katara. Šeika Moza je vrlo uticajna osoba - "Forbs" ju je uvrstio na listu 100 najmoćnijih žena u svetu. Zašto je zovu arapska Džeki Kenedi, pročitajte OVDE

               

3. Mohamed Al-Modiahki

                           

Prvi igrač u Kataru koji je osvojio "grand master" titulu u šahu. Dva puta je osvojio zlatnu medalju na šahovskim Olimpijskim igrama, a arapski šahovski šampionat čak četiri puta. Njegova supruga Zhu Chen takođe je velemajstor i takođe igra za Katar.

                    

4. Ahmad Hassan Abdullah

                 

Rođen je u Keniji, a usvojen u Kataru 2003. godine. On je jedan od najboljih katarskih trkača na duge staze. Postao je dva puta azijski šampion na 10.000 metara i drži azijski rekord od 26:38.76 minuta. Predstavljao je Katar na mnogim sportskim događajima, uključujući i IAAF svetsko prvenstvo u atletici.

               

5. Talal Mansour Al-Rahim

                        

Penzionisani sprinter, koji je najčešće trčao na stazama od 100 metara. Talal drži azijski rekord na 60 metara od 6.51 sekunde.

                 

6. Fahad al-Kubaisi

                     

Jedan od najpopularnijih promotera R&B Hip Hopa sa religioznim elementima. Al-Kubaisi je poznat i širom GCC država. Ima na hiljade fanova koji ga prate na TviteruJutjubu i obožavaju njegovu muziku.

                     

7. Mansour Muftah

                 

Bivši fudbaler koji je bio jedan od najvećih talenata u Kataru. Proglašen je za najboljeg strelca u"Karar Stars ligi", kao i za najboljeg strelca katarske reprezentacije ikada - u nacionalnom dresu postigao je 53 gola.

                   

8. Nada Zeidan

                 

Iako je učila za medicinsku sestru, Nada je za sebe izabrala drugačiju karijeru. Ona je jedna od najboljih strelaca u Kataru i jedini ženski reli vozač u celom arapskom svetu. Napustila je streljaštvo zbog povrede, ali i dalje voli da se takmiči u reliju.

                       

9. Noor Hussain Al-Malki

                     

Sa samo 17 godina bila je prva devojka iz Katara koja je učestvovala 2012. godine na Olimpijskim igrama (u Londonu), zbog čega je postala slavna. Iako nije uspela da završi svoje takmičenje na Olimpijskim igrama zbog povrede, ova sprinterka očekuje da će se vratiti na stazu 2016. godine.

                             

10. Adel Al-Ansari

                      

Kada je imao pet godina, prvi put se pojavio na televiziji u dečjoj emisiji "Ya Hala". Od tada se zainteresovao za glumu, a spektatorijum u Kataru gledao ga je punih devet godina u emisiji "Dohat Al-Asdika”.

Koga biste vi uvrstili u ovu listu? Podelite sa nama u komentarima!

               

A. Tanasković/qatarliving

                        


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče:

Foto-priča: Najskuplji stan u Dubaiju

Parfimerija koja odoleva vremenu i trendovima

Nasir al-Mulk Mosque: Iranska arhitektura koja ostavlja bez daha

Povezane teme: Katar Bliski Istok lista top 10
;