INFO BIRO

Parfimerija koja odoleva vremenu i trendovima

Više od šest decenija, na istoj adresi, beogradski parfemdžija dočekuje kupce.

Nenad Jovanov ispred svoje prafimerije

             

Nekada su beogradske dame i gospoda divno mirisali zahvaljujući veštim rukama beogradskih parfemdžija kojih u glavnom gradu nije manjkalo. Nažalost, među mnogobrojnim zanatima i ovaj je na izdisaju, pa je od 23 parfemdžijske radnje, koliko ih je bilo nekada, ostala samo jedna. Ušuškana u Ulici kralja Petra 75, parfimerija "Sava" već 61 godinu odoleva vremenu, a njen vlasnik Nenad Jovanov mnogobrojne mirise strpljivo svakodnevno meša.

             

Fotografija Leposave i Dragoljuba Jovanova

             

U ovoj maloj radnji, o kojoj je nedavno i čuveni engleski Bi-Bi-Si napravio reportažu, sve je isto kao i avgusta 1954. godine, kada su na ovoj adresi prvi put otvorena vrata mušterijama. Identične bočice, police, alati za pravljenje, kao i pumpice iz tridesetih godina dvadesetog veka, vraćaju u neka stara vremena. Iako posao ne ide dobro kao nekada, ljubazni parfemdžija ne namerava da odustane od zanata.

- U ovoj radnji, koju je otvorio moj otac Dragoljub, odrastao sam i za nju me vežu veoma lepe uspomene. Dokle god me noge budu služile, biću tu - priča Jovanov. - Imam svoje redovne kupce, a među njima ima i onih koji su druga, pa čak i treća generacija vernih mušterija.

             

                  

U njegovoj laboratoriji stvaraju se originalni parfemi od raznoraznih eteričnih ulja, a trenutno je u ponudi više od 30 mirisnih nota. Svakoj mušteriji Jovanov poklanja punu pažnju, a izlazi u susret i onima koji žele da imaju posebno za njih napravljen parfem.

Nažalost, Jovanov nema naslednika u ovom zanatu, njegova deca krenula su drugim putem, pa kada prestane da radi, zatvoriće se i poslednja parfemdžijska radnja u Beogradu.

                        

Leposava i Dragoljub Jovanov u tek otvorenoj parfimeriji "SAVA", jesen 1954.

          

Stranci i "Sava"

Parfimerija se nalazi i na mapi stranih turista.

- Stranci često dolaze, i mnogi se oduševe kada ugledaju ovaj ambijent jer je u nekim zemljama industrijska proizvodnja zatvorila zanatske radnje - objašnjava parfemdžija. - Neki od njih čak i na svojim blogovima pišu o mojoj radnji, što mi je veoma drago.

    

     

Povoljne cene

Cene bočica zavise pre svega od veličine i da li se kupac odlučio za parfem ili toaletnu vodu. S obzirom na to da parfem duže traje, on više i košta, pa za bočicu od 50 mililitara treba izdvojiti 1.205 dinara, dok su toaletne vode nešto jeftinije i njihova cena je od 360 do 1.030 dinara.

Ceo tekst možete pročitati OVDE

Fejsbuk pejdž parfimerije "Sava" možete pronaći OVDE

            

A. Tanasković/Večernje novosti

                   


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.  


Preporučeni tekstovi:

Želite kućnu pomoćnicu? Evo koliko će to da vas košta

Nasir al-Mulk Mosque: Iranska arhitektura koja ostavlja bez daha (FOTO)

Abu Dabi: Siguran, bezbedan i veličanstven (VIDEO)

;