BIRO PRIČE

Svetska senzacija: U Dubaiju rođena prva kamila iz epruvete!

Podvig stručnjaka Camel Breeding Centra

Bint Šahin je prva kamila na svetu koja je rođena iz epruvete. Stručnjaci Camel Breeding Centra u Dubaiju koristili su genetski materijal mužjaka Šahina koji je bio šampion na trkama kamila u Emiratima.

Postupak veštačke oplodnje kamile veoma je sličan procesu koji se obavlja kod ljudi. Šahinov genetski materijal zamrznut je na -196 stepeni Celzijusa pre 13 meseci, a potom korišćen za veštačku oplodnju kamile koja takođe ima izuzetne genetske karakteristike.

Bint Šahin je 12. januara, kada je došla na svet, imala 30 kilograma i bila je visoka oko tri stope u stojećem položaju.

Istraživanje i primena tehnike zamrzavanja genetskog materijala kamila započeti su u Pakistanu, a 2015. godine druga faza projekta nastavljena je u Dubaiju. Stručnjaci Camel Breeding Centra upoznati su sa istraživanjima koja se sprovode širom sveta, ali ističu da niko pre njih nije objavio i dokumentovao rođenje “kamile iz epruvete”.

A zašto su se uopšte upustili u ovaj projekat?

Kamile su deo bogate baštine Ujedinjenih Arapskih Emirata, a trke kamila su jedan od omiljenih tradicionalnih sportova u pustinji. Da bi sačuvali izvrsnu genetiku kamila i da bi potomstvo imalo veće šanse da osvoji velike trke zvog “dobrih gena”, odlučili su da započnu eksperiment koji je zahtevao opsežna ispitivanja.

- Veštačka oplodnja kamila je korisnija, jer su manje šanse za širenje infekcije što se često događa kada do oplodnje dolazi prirodnim putem. Takođe, od jednog donora moguće je oploditi 30 do 40 ženki, a genetski materijal može se koristiti i posle smrti mužjaka – objasnio je dr Akbar, član tima Camel Breeding Centra.

Bint Šahin uskoro će dobiti “društvo iz epruvete”; naime, još sedam kamila očekuje potomstvo koje bi trebalo da dođe na svet u narednih nekoliko meseci.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Istinita priča o ljubavi koja će vam ugrejati dušu

Prvi na svetu: Uspešan test letećeg taksija (FOTO + VIDEO)

Moja priča – Ivana Nikić: Lavovi kao kućni ljubimci (VIDEO)


;