BIRO PRIČE

Sve što bi trebalo da znate o razvodu u Emiratima

Saveti stručnjaka

Za mnoge bračne parove, razvod je poslednje rešenje kada shvate da njihov brak ne funkcioniše. Međutim, ova odluka može da bude prilično komplikovana kada živite u inostranstvu i ne poznajete dobro zakone zemlje domaćina.

Ukoliko se ikada nađete u situaciji da poželite da raskinete bračnu zajednicu, a živite u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, evo kako izgleda procedura razvoda.

- Iseljenici koji su se venčali bilo gde u svetu, a žive u Emiratima i žele da se razvedu, mogu to da učine ili u svojoj matičnoj državi ili u Emiratima - kaže Ashis Mehta, osnivač “Ashis Mehta and Associates” iz Dubaija za Khaleej Times. - Ukoliko bi razvod poverili ovdašnjim sudskim vlastima, imaju dva izbora ako nisu muslimani; mogu da se razvedu u građanskom postupku Emirata ili po zakonima svoje države, pod uslovom da sudu prilože legalnu verziju zakona koja važi u njihovoj zemlji, a koja je overena kod notara, prevedena u Emiratima i odobrena od Ministarstva pravde.

U slučaju razvoda bračnih partnera muslimanske veroispovesti primenjuje se šerijatsko pravo.

Suprotno verovanju, stranci koji žele da se razvedu a žive u Emiratima češće se opredeljuju da ovaj proces završe bez odlaska u domovinu, jer procedura traje kraće i ne iziskuje velike finansijske troškove. Primera radi, sporazumni razvod traje samo nekoliko nedelja od podnošenja zahteva.

  

Dokazivanje i svedoci

Motivi za podnošenje zahteva za razvod su različiti – od psihičkog i fizičkog zlostavljanja, do napuštanja bračne zajednice i preljube.

- Preljuba je osnova za razvod u svakoj veri, i ako se dokaže na sudu predstavlja ozbiljan prekršaj prema Krivičnom zakonu UAE – ističe Mehta.

  

  

U slučajevima spornog razvoda – kada jedan bračni partner želi da se razvede, a drugi ne – razlog za razvod mora biti dokazan na sudu.

- Tvrdnje o fizičkom zlostavljanju moraju da budu potkrepljene medicinskom dokumentacijom i izjavama svedoka koji su prisustvovali bračnom nasilju. Zakon u Emiratima predviđa da moraju da postoje dva muška svedoka koji će potvrditi da je žena pretrpela fizičko nasilje. Ukoliko je jedan od svedoka žensko, sud tretira njeno svedočenje kao pola svedočenja; tako je potrebno imati najmanje jednog muškog svedoka i dva ženska, ili samo dva muška svedoka i medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje povrede – objašnjava Mehta i dodaje da su dva muška svedoka “uobičajena praksa”.

  

Starateljstvo

Kada je reč o dodeljivanju starateljstva nad decom, sve zavisi od toga da li su bivši supružnici u stanju da se međusobno dogovore po tom pitanju ili ne. Ukoliko jesu, sudija će se složiti sa njihovim dogovorom; u suprotnom, sam će odlučiti kom roditelju će pripasti deca, a koji roditelj će imati pravo da ih viđa. Ako je dete odraslo, ima pravo da se izjasni sa kojim roditeljom bi želelo da živi, i njegova želja će biti uzeta u obzir pre donošenja konačne sudske odluke.

- Sudija nikada neće uskratiti pravo roditelju da viđa dete, osim ako ne postoje neki ozbiljni razlozi, a koji su pre svega u interesu deteta – navodi Mehta.

Bračni partner kome su sudski dodeljena deca nema pravo da ih izvede iz Emirata bez pismene saglasnosti drugog roditelja.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Zvanično: Abu Dabi – pustinjski raj za odličan život

Izgubili ste Emirates ID? Ne očajavajte, evo rešenja (VIDEO)

Važno: Pet stvari koje morate da obavite pre odlaska iz UAE


;