BIRO PRIČE

Super-automobil Hitne pomoći Dubaija u Ginisovoj knjizi

Jedan od sedam Lykan HyperSport automobila na svetu, HyperSport Responder vredan 13 miliona AED proglašen je za najbrže vozilo Hitne pomoći na planeti

Najbrže vozilo Hitne pomoći na planeti upisano je u Ginisovovu knjigu svetskih rekorda. Reč je o vozilu Lykan HyperSport koje proizvodi  W Motors u vlasništvu kompanije Dubai Ambulance Corporation, a koje je predstavljeno na manifestaciji EXPO 2020 Dubai u januaru ove godine.

Jedan od sedam Lykan HyperSport automobila na svetu, HyperSport Responder vredan 13 miliona AED proglašen je za najbrže vozilo Hitne pomoći. Može da ubrza od nule do 100 kilometara na sat za 2,8 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 400 km/h, sa poršeovim motorom koji ima dva turbo punjača od po 780 konjskih snaga. Njegovi LED farovi prošarani su sa 440 dijamanata. Automobil takođe dolazi sa pozlaćenim unutrašnjim krovom, a unutrašnjost je presvučena pozlaćenom kožom.

Vozilo ima karoseriju od karbonskih vlakana i opremljeno je 3D hologramskim displejem u vazduhu.

- Dubai Ambulance nastavlja da razvija usluge i pokreće inicijative, kako bi omogućila bezbednost zajednice i ispunile aspiracije vlade u postizanju vodećih globalnih pozicija u svim oblastima. Cilj je da Dubai postane najbolji grad za život na svetu - kaže Kalifa bin Darai, izvršni direktor Dubai Corporation za hitnu pomoć.

Hitna pomoć 4x4, takođe deo DCAS flote od 331 vozila koja je lansirana tokom Arab Health 2022, dodata je u Ginisovu knjigu rekorda. Najveće pustinjsko vozilo Hitne pomoći u službi dizajnirano je tako da može s lakoćom da dospe do pustinjskih i planinskih delova Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde druga vozila Hitne pomoći nailaze na poteškoće tokom hitnih slučajeva.

Komitet Ginisove knjige rekorda dodelio je sertifikate u sedištu Hitne pomoći u Dubaiju.

Naš BIRO

Foto: Dubai Ambulance Corporation


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Takija kao inspiracija: Stadion u Dohi poput starinske kape

Pravila poslovanja u arapskom svetu

Kalba: Vladar Šardže otvorio 60 metara visok toranj sa satom


;