BIRO PRIČE

Srbija bira predsednika: Vodič za glasanje u dijaspori

U Ambasadi Srbije u Abu Dabiju biće organizovano glasanje na predstojećim predsedničkim izborima

Predsednički izbori u Srbiji biće održani 2. aprila 2017. godine.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu najkasnije do 11. marta 2017. godine da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu preuzmite OVDE  

Popunjen i potpisan obrazac, zajedno sa kopijom pasoša i rezident vize, pošaljite na mejl consular.abudhabi@mfa.rs  najkasnije do 11. marta 2017.

  

 

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji. Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Obrazac ovog zahteva preuzmite OVDE

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  kliknite OVDE i unesite podatak o jedinstvenom matičnom broju građana.

BIRO/Uprava za dijasporu


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Ovo smo dugo čekali: Nikad jače veze sa Srbijom!

Spremite maramice: Ovako izgledaju odlasci iz domovine

Izazov za avanturiste: Srbija - vaša "krvna grupa" (FOTO/VIDEO)


;