BIRO PRIČE

​SOS Dječja sela BiH: Ljubav i pomoć za najmlađe

Čak 112.000 djece u BiH je u socijalnoj potrebi ili pod rizikom gubitka roditeljske brige.

Broj djece bez roditeljskog staranja, odnosno broj djece koja su pod rizikom izdvajanja iz porodica porijekla, u BiH kontinuirano raste. Unatoč lošim pokazateljima, postoji tračak nade - organizacija koja na vrlo sistematičan način, poštujući najviše standarde brige o djeci, osigurava porodični model brige za djecu koja nisu imala sreću ostati u porodicama porijekla, ali jednako tako radi i na prevenciji odvajanja djece od bioloških roditelja.

Riječ je o organizaciji SOS Dječija sela BiH, koja svakoga dana brine o 1.000 djece iz cijele države.

Njihov zadatak je da pokušaju vratiti ravnotežu u život napuštene, siromašne i duševno i fizički traumatizirane djece, da ih podignu kada padnu, da ih podrže svakog ponaosob, da ih vode putem od djetinjstva ka zreloj dobi. Vizija organizacije je da svako dijete ima porodicu i raste uz ljubav, poštovanje i sigurnost.

I zaista, 270 djevojčica i dječaka je tu dobilo porodicu - svoju SOS mamu, braću i sestre - dugoročnu podršku sve do njihove potpune samostalnosti.

SOS mama i najviše sedmero djece žive u porodičnoj kući, baš onako kako žive i sve druge porodice. Planiraju svoj dan, određuju prioritete, zajednički idu u kupovinu, rade zadaće, uređuju kuću, kuhaju, pomažu jedni drugima da se dnevne obaveze završe kako bi mogli uživati u crtićima ili omiljenom programu. Jedino u čemu se život malo razlikuje od uobičajenog su servisi podrške koji funkcionišu unutar organizacije, a namijenjeni su majkama, djeci, ugroženim ili porodicama pod rizikom.

Organizacija SOS Dječija sela BiH fokusirana je na tri osnovna područja rada: porodični model brige je ono što najlakše prepoznajete kao SOS Dječija sela u Sarajevu i Gračanici, potom Program jačanja porodica kojim se prevenira odvajanje djece od njihovih porodica porijekla, te značajno povećava kvalitet života i poštivanje dječijih prava u porodicama koje su prepoznate kao rizične, te edukativni programi u okviru kojih djeluju SOS Resursni centar, SOS Vrtići, SOS Centar za rani rast i razvoj, Program podrške formalnom obrazovanju, Program osnaživanja mladih, Superbus i Evropski volonterski servis...

Dodatno, u toku protekle godine kada su poplave i aktivacija klizišta pogodile BiH, pokrenut je interventni projekat u poplavljenim područjima pod nazivom „Sigurna mjesta za djecu“ u okviru kog je 2.640 djece učestvovalo na različitim radionicama, a značajan broj porodica je dobio i materijalnu podršku, uz podršku donatora i prijatelja obnovljen je i JU vrtić u Maglaju.

SOS Dječija sela BiH, kao dio internacionalne organizacije SOS Children's Villages, imaju najveći broj programa i aktivnosti u regionu. Reći će vam - nažalost, jer broj programa znači da postoji iznimno velika potreba u društvu za različitim servisima koje pružaju kako djeci bez roditeljskog staranja, tako i djeci i porodicama u potrebi. Procjenjuje se da u BiH postoji 112.000 djece u socijalnoj potrebi ili pod rizikom gubitka roditeljske brige. Upravo iz tog razloga sve vrste podrške njihovom radu su više nego dobrodošle i korisne.

Možete ih podržati kao individualci, kompanije, organizacije - u novcu, robi, uslugama koje su neophodne za funkcioniranje organizacije.

Možete kupiti i čestitke koje su oslikala djeca.

Na njihovoj web stranici se nalazi i forma za online donacije - kliknite OVDJE .

Ukoliko želite dobiti detaljnije informacije možete ih kontaktirati na e-mail pomoć@sos-ds.ba

BIRO

Fotografije: Facebook Dječja sela BIH

(naslovna fotografija: ilustracija)

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Rođeni ste u Jugioslaviji? Ovo će vas ganuti do suza!

Naš Biro vam menja život: Uvek ima nade

Dubai: Nema vize bez zdravstvenog osiguranja!


;