BIRO PRIČE

Dubai: Nema vize bez zdravstvenog osiguranja!

Svaki zaposleni stranac u Dubaiju najkasnije do juna iduće godine biće u sistemu zdravstvene zaštite.

Ko ne bude imao plaćeno zdravstveno osiguranje neće moći da dobije boravišnu vizu, niti da obnovi postojeću.

Dubai Health Authority (DHA) saopštilo je da je cilj da svako u Emiratima bude zdravstveno osiguran. Svi poslodavci i sponzori ubuduće bi trebalo da se ponašaju u skladu sa novim pravilima.

Zaštita zaposlenih

Iz GDRFA poručuju da u trenutku apliciranja za dobijanje ili produžetak boravišne vize morate da imate zdravstveno osiguranje – u suprotnom, bićete odbijeni.

Poznato je da su medicinske usluge na Bliskom Istoku veoma skupe. Uvođenjem obaveznog zdravstvenog osiguranja vlasti štite svakog stranca koji dolazi u Dubai da radi.

Procedura

Ovaj sistem stupa na snagu 1. avgusta ove godine i biće primenjivan u kompanijama koje imaju više od 1.000 zaposlenih.

U kompanijama koje imaju od 100 do 999 zaposlenih, sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja stupa na snagu dan ranije - 31. jula.

Kompanije koje imaju manje od 100 zaposlenih imaju fleksibilniji tretman, ali neće biti izuzete iz novog sistema; one će svoje zaposlene morati da zdravstveno osiguraju najkasnije do juna 2016. godine.

Obaveze sponzora

Dubajćanske vlasti mislile su i na nezaposlene supružnike, kao i na ljude koji su angažovani kao kućepazitelji, dadilje... I oni će biti u sistemu obavezne zdravstvene zaštite najkasnije od juna iduće godine.

Humaid Muhamed Obaid Al Katami, predsednik odbora DHA, kaže:

- Drago nam je što veliki broj kompanija već uplaćuje obavezno zdravstveno osiguranje. Pozivamo sve druge da krenu njihovim primerom.

Cilj – zdravstveno osiguranje za sve

Od novembra 2013. zdravstveno osiguranje u Dubaiju dobilo je 1,1 milion zaposlenih. Otkako su najavljene nove mere u ovoj oblasti, dodatno je osigurano još 1,2 miliona. To je pokazatelj da poslodavci pozitivno reaguju na preporuku vlasti. Stoga su procene da će do 31. jula ove godine zdravstveno osiguranje dobiti još 600.000 ljudi sasvim realne.

BIRO/7days.ae

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Naš Biro vam menja život: Uvek ima nade

Život u Emiratima - "za" i "protiv": Zašto su nam priče toliko različite

Emirati - vaša nova adresa: Koliko vam para treba za normalan život

;