BIRO PRIČE

Slobodni dani povodom muslimanske Nove godine

Stiže nam produženi vikend

Zaposleni i u državnom i u privatnom sektoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobiće slobodan dan u četvrtak, 13. septembra povodom proslave muslimanske Nove godine, odnosno Hidžre. Kako odmah zatim stiže vikend, ovog meseca slede nam tri plaćena slobodna dana, a povratak na posao najavljen je za nedelju, 16. septembar.

Preseljenje Poslanika Muhameda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj istorijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere. Hidžretska godina traje oko 354 dana, sastoji se od 12 meseci, kraća je 11 dana nego u sunčevom kalendaru i zbog toga se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Hidžra se dogodila 622. godine p.n.e, kada je Prorok Muhamed bio prisiljen da napusti svoj rodni grad Meku i ode tamo gde neće biti u opasnosti, što je jedan od ključnih događaja u istoriji islama. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Prorok Muhamed je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao da živi do svoje smrti. Hidžra iz Meke u Medinu je značajna jer s njom počinje nova era islama.

Nova godina po hidžri je vreme sumiranja, preispitivanja, rastanka sa sujetnom grešnošću i sastanka sa istinskim dobrom.

  

  

Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste Gregorijanski ili Julijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za verske potrebe.

Hidžretska Nova godina je državni praznik ne samo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, već i u Bangladešu, Komorima, Džibutiju, Egiptu, Indoneziji, Iraku, Iranu, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, Libiji, Maleziji, Maldivima, Mauritaniji, Maroku, Senegalu, Sudanu, Tunisu i Jemenu.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Da li ste spremni za novi DUBAI FITNES IZAZOV?

Humanitarni apel: Radmila se BORI ZA ŽIVOT! Pomozimo SVI!

DUBAI EXPO 2020: Čudo koje niče iz peska (Time-laps video)


;