BIRO PRIČE

​Saudijska Arabija gradi najveći plutajući industrijski grad

Prema najavi Oxagon će prvi na svetu uspostaviti potpuno integrisani ekosistem luka i lanca snabdevanja za Neom

Saudijski princ Muhamed bin Salman najavio je izgradnju novog  futurističkog industrijskog grada u moru, pod nazivom Oxagon. Grad bi trebalo da bude najveći plutajući industrijski kompleks na svetu. 

Oxagon će se nalaziti na rubu Neoma, novostvorene regije na severozapadu države koja će biti 33 puta veća od Njujorka.

- Oxagon će biti katalizator ekonomskog rasta i raznolikosti u Neomu i kraljevstvu, biće ispunjenje naših ambicija u okviru "Vizije 2030" - rekao je princ Mohamed, koji je i predsednik Neoma. 

On je dodao da očekuje da će formiranje ovakvog grada doprineti još boljem razvoju trgovine u Saudijskoj Arabiji, kao i stvaranju nove tačke za svetsku trgovinu. Crveno more je jedna od najprometnijih trgovačkih ruta na svetu, kroz koju svake godine prolazi 10 odsto ukupne globalne trgovine.

Prema najavi Oxagon će prvi na svetu uspostaviti potpuno integrisani ekosistem luka i lanca snabdevanja za Neom.

Biće izgrađen kao industrijski grad kako bi se prikazao radikalno novi model budućih proizvodnih centara, koji je dizajniran da pomogne u zaštiti životne sredine, istovremeno stvarajući radna mesta i rast za Neom. 

Glavni izvršni direktor Neoma Nadhmi Al Nasr je rekao da će izgradnjom Oxagona doći do fundamentalne promene u tome kako svet gleda na proizvodne centre. Plan je da ovaj grad u potpunosti bude napajan čistom energijom.

Kako je navedeno, Oxsagonov industrijski razvojni plan će se fokusirati na sedam sektora: održivu energiju, autonomnu mobilnost, inovacije u vodi, održivu proizvodnju hrane, zdravlje i dobrobit, savremene metode izgradnje i tehnologije i digitalnu proizvodnju, uključujući telekomunikacije, svemirsku tehnologiju i robotiku.

Projekat će finansirati Kraljevski fond za javna ulaganja (PIF), čiji je predsednik prestolonaslednik Muhamed.

Najava Oxagona prati ranije objave drugih ambicioznih projekata širom Saudijske Arabije poput grada bez ugljenika koji prolazi kroz regiju Neom, tematskog parka izgrađenog na vrhu napuštene naftne platforme u Arapskom zallivu, kao i neprofitnog grada princa Mohameda Bin Salmana.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Od zlatnog sokola do šoljice posebne kafe: 9 simbola UAE

Na "Dubai EXPO 2020" izložene tkane jastučnice iz Kladova

Dve žene u Emiratima trkom na kamilama ispisale istoriju

;