BIRO PRIČE

​Na "Dubai EXPO 2020" izložene tkane jastučnice iz Kladova

Posredstvom Etno mreže sa kojom sarađuju od osnivanja udruženja, jastuci rađeni klečanom tehnikom u “Misiji kreativa” stigli su do Svetske izložbe “EXPO 2020 Dubai"

Ilustracija

Sa obale Dunava, odnosno iz Kladova, direktno u Dubai stigle su i klečane jastučnice istkane u radionici “Misije kreativa” udruženju žena koje tradiciju svoga kraja ugrađuju u savremene upotrebne predmete.

Tradicionalne rukotvorine, prilagođene zahtevima savremenog čoveka, njegovim potrebama i ukusima, inovativnog dizajna i imaju upotrebnu vrednost u svakodnevnom životu nastaju duže od decenije u ovoj radionici  u Kladovu, piše  Danas.

U rukotvorine vrednih članica ovog udruženja utkani su tradicija i bogato nasleđe Kladova i đerdapskog kraja i lokalna samouprava ih kupuje za poslovne poklone, prodaju se u suvenirnici na Dunavskom keju, u udruženju,  idu kao diplomatski pokloni.

Posredstvom Etno mreže sa kojom sarađuju od osnivanja udruženja, jastuci rađeni klečanom tehnikom u “Misiji kreativa” stigli su do Svetske izložbe “EXPO 2020 Dubai”.


- Radile smo ono što najbolje znamo da radimo, tkane jastučnice sa motivima Pirotskog ćilima. Korišćeni su prirodni materijali - vuna i pamuk i već ima interesenata za kupovinu. Učešće na ovako značajnoj izložbi nama otvara nove mogućnosti, da radimo i pokažemo ono što znamo da radimo i da nam posao napreduje– rekla je za Danas predsednica “Misije kreativa” iz Kladova, Slavica Boraković ne krijući zadovoljstvo i ponos što žene iz Kladova predstavljaju Srbiju na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Oživljavanje starih veština i zanata počelo je 2007. godine uz pomoć Etno mreže i Juesejda koji su donirali razboje, keramičarsku peć i grnčarsko kolo, organizovali stručnu edukaciju.

- Okupili smo se oko tradicije i starih zanata, bez mnogo ubeđivanja jer naše žene duboko u sebi nose afinitet prema ručnim radovima i poseduju veštine i kreativnost. Tada nismo ni slutile kakvu smo riznicu otvorile i kakve su nam mogućnosti kao udruženja. Aktivnim radom i saradnjom sa Etno mrežom polako smo postojale svesne svojih sposobnosti. Ovladale smo klečanom tehnikom tkanja i dostigle visok kvalitet rukotvorina koji je od nas zahtevan. Učile smo kako nastaje proizvod, učile smo o značaju tradicionalnog motiva i dizajnu pakovanja - priseća se početaka udruženja Slavica Boraković.

Kladovljanke je “Misiji kreativa” privukla magija ručnog rada uz koju su mogle da se opuste. Radeći zajednički, organizovano, postaju svesne svojih kvaliteta i mogućnosti i činjenica da ruktvorine sa tradicionalnim motivima daju i mogućnost zarade.

Udruženje je za petnaestak godina realizovalo dosta projekata sa opštinom Кladovo, Zavodom za zapošljavanje, Etno mrežom, u međunarodnoj saradnji kao i kroz donacije sa USAID-om. I  kako kažu, uvek na opšte dobro i na korist svojih članica.

- Ima neka nit koja nas povezuje, problemi, solidarnost, ljubav prema lepom, a najlepši način je tradicija - smatra predsednica “Misije kreativa”.

Tradicija im je inspiracija za stvaranje novih upotrebnih predmeta primerenih vremenu sadašnjem, a novim – starim veštinama, kao što je na primer vez na plišu karakterističan za vlaške narodne nošnje, čuvaju tradiciju.

- Znate prave stvari su obično oko vas ali ih ne vidite.To se desilo i nama. Od osnivanja bavimo se očuvanjem tradicije, učimo o veštinama starih zanata, o raznim tehnikama veza i zlatoveza, a vez na plišu je bio sve vreme pred nama - ispričala je Slavica.

Objašnjava da se raskošan vez na plišu bojenim tankim predivom pojavio na narodnim nošnjama u 19.veku.

Dunavom je iz Beča u ovaj kraj stizao fini materijal, a ovdašnji narod je svoje vizije lepote pretočio u cvetne motive, u jarke boje, statusni simbol.

- Vlaška nošnja je toliko raskošna i bogata, u nju se ulagalo vreme, novac i znanje. Imala je obredno značenje za razne prilike, razne motive. Naročito kad se spremala devojačka sprema tkalo se i vezlo sa toliko ljubavi i nade, sa željom u dobar život i ljubav da mi se čini da i danas zrače umirujućom energijom - ispričala je Slavica.

Nošnju danas nose samo folkloraši na nastupima, ali je vlaški vez na plišu našao svoje mesto na savremenim upotrebnim predmetima i suvenirima.

U radionici ovog kladovskog udruženja nastali su “vlaški poljubac” dekorativno jastuče sa lavandom i terapeutskim dejstvom, plišane torbice za vino i mobilne telefone, čuvajući vlašku kulturu, bogato i raznoliko kulturno nasleđe i nošnje kao zapis davnih vremena bez slova.

Ovde nastaju i suveniri rađeni tehnikama starih zanata od prirodnih materijala sa karakterističnim motivima ovog kraja, kao i proizvodi dizajnirani da se mogu koristiti u savremenim enterijerima.

- Moje lično zadovoljstvo je što toliko trajemo i uspešno radimo, što smo stalno novi. Ne možete se stalno ponavljati, mada je tradicija baš to stalno ponavljanje onog dobrog i lepog. Naučile smo mnogo toga tokom godina rada. I najvažnije, postale smo tim - ističe Slavica.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Veče smeha sa Goricom Popović: Gospođa Milihbrot u pustinji

TIM SRBIJA: 7 najboljih na najjačem takmičenju u Dubaiju

Otvoreno predstavništvo PKS u Izraelu

;