BIRO PRIČE

Šardža: Operetom obeležen početak proslave Dana državnosti

Sa velikom radošću zajednica UAE istakla je svoj ponos i pripadnost domovini, dok su uživali u nizu kulturnih performansa

Fantastična opereta pod nazivom "Jubilej ponosa" označila je početak proslave 50. Dan državnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata u amfiteatru Khor Fakan u Šardži. 

Sa velikom radošću zajednica UAE istakla je svoj ponos i pripadnost domovini, dok su uživali u nizu kulturnih performansa na događaju, koji je organizova Komitet za proslavu Dana državnosti u Šardži. 

Opereta je započela scenom oca koji svojoj maloj kćerki objašnjava značenje reči "jubilej". U opereti su izvedene pesme arapske pesnikinje Marjam Al Nakbi od strane Fajeza Al Saida, Valida Al Jasema i Faisala Al Jasema, dok je grupa učenica iz škole Abdulah bin Al Mubarak izvela fenomenalni ples u pozadini.

ŽIVAHNA NARODNA UMETNOST EMIRATA

Bend Al Mazjod izveo je narodne pesme, dok je pesnik Daud Al Šehi recitovao poemu u kojoj izražava svoju ljubav prema domovini. 

Hamid Al Tahiri oduševio je publiku neverovatnim performansom laserima. On je svoje umeće prikazao kroz kreiranje portreta vladara UAE od lasera. 

INTERNACIONALNA PROSLAVA

Duh tolerancije i međusobne saradnje, koji je veoma izražen u UAE, potvrđen je i prisustvom različitih bendova iz zemalja koje su učestvovale na proslavi jubileja. Libanski folklorni ansambl svoje kulturno nasleđe predstavio je kroz igre, posle čega je nastupio ruski ansambl. 

Predsedavajući u Odboru za proslavu Dana državnosti u Šardži, JAsim Al MIdfa je rekao da je danas dan kada se svi sećaju ambicije i vizije preminulog šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana i njegove braće, vladara različitih emirata, koji su predvodili formiranje države, koja je od svog osnivanja bila na čelu socioekonomskog prosperiteta u regionu i šire. 

- U proteklih 50 godina, UAE je postala vodeća država u mnogim ekonomskim sektorima, koja se raduje svemu što sledi u narednih 50 godina - rekao je on i istakao da je zapanjujući amfiteatar, u kojem je proslava započela, svedočanstvo napora Njegovog Visočanstva dr Šeika Sultana bin Muhameda Al Kasmija, vladara Šardže, da napravi razvojni put koji obuhvata sve sektore. 

Kako je rečeno na proslavi, ovaj segment posvećen je i odavanju počasti svim istaknutim muškarcima i ženama Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai za 50 godina od pustinje do mesta kome zavidi svet

Od zlatnog sokola do šoljice posebne kafe: 9 simbola UAE

Prosečne plate za 10 najčešćih zanimanja u pustinji

;