BIRO PRIČE

Reforme u Saudijskoj Arabiji: Ukinuta još jedna zabrana

Vest koja će obradovati turiste, ali i strance koji žive i rade u ovoj bliskoistočnoj monarhiji

Kafići, restorani i prodavnice u Saudijskoj Arabiji ubuduće će moći da rade non-stop, saopštili su predstavnici saudijskih vlasti. Do sada, ugostiteljski i trgovinski objekti radili su najduže do ponoći i nije bio dozvoljen ulazak novih gostiju, odnosno potrošača u vreme molitvi koje se obavljaju pet puta dnevno.

Na ovaj korak saudijske vlasti su se odlučile zbog stranih turista koji dolaze u ovu bliskoistočnu monarhiju, ali i zbog smanjenja stope nezaposlenosti lokalnog stanovništva. Benefit će se, naravno, osetiti u državnoj kasi.

- Ovo su pozitivne vesti, jer ćemo otvoriti nova radna mesta i povećati potrošnju, a samim tim i zaradu - kaže Mazen Al-Sudairi, šef istraživanja u Al-Rajhi kapitalu u Rijadu.

Promene će za početak „udariti po džepu“ vlasnike ugostiteljskih i trgovinskih objekata koji budu odlučili da rade od 00 do 24 sata - moraće da plate poseban porez, a visinu takse odrediće nadležno ministarstvo. Ovaj svojevrsni eksperiment će u narednih godinu dana pokazati da li je ukidanje zabrane rada od ponoći do jutra za vlasnike objekata bio ekonomski opravdan ili ne.

Ono što je, međutim, u prvi mah ostalo nerazjašnjeno je da li će dosadašnja praksa koja je podrazumevala zatvaranje prodavnica i restorana u vreme molitvi ostati na snazi. Naime, saudijski televizijski kanal Al-Arabia prvobitno je na svom Twitter profilu objavio da će buduće trgovinama i ugostiteljskim objektima biti dozvolјeno da ostanu otvoreni za vreme molitve, ali je taj tvit ubrzo izbrisan. Zvaničnici za sada ne demantuju navode da će ova zabrana važiti i dalje. Međutim, i po ovom pitanju nešto se menja „na terenu“; tokom prošle godine vrata mnogih prodavnica i restorana u Rijadu nisu bila zaključana u vreme molitvi, a zaposleni su podsticali potrošače da uđu kroz bočna vrata.

Zatvaranje objekata u vreme klanjanja dugo je bilo pravilo u restoranima, prodavnicama, kafićima, tržnim centrima i apotekama u Saudijskoj Arabiji; zaposleni su se isključivali iz procesa rada na pola sata, a neretko se događalo da zaključaju ne samo objekat, već i goste i potrošače koji su se u tom trenutku zatekli. Ova praksa je u suprotnosti sa praksom u susednim državama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, od kojih mnoge obustavljaju poslove u vreme posebne molitve petkom, ali inače nastavlјaju da rade kao i obično.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Posao u Dubaiju iz ličnog iskustva: Ne idite grlom u jagode!

VIDEO DANA: Crna Gora predstavila paviljon za Expo 2020

Moćna, uporna i oštra na jeziku: Upoznajte princezu Rimu


;