BIRO PRIČE

Produženi vikend povodom Kurban-bajrama

Novi slobodni dani u avgustu

Zaposleni u javnom i u privatnom sektoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ove godine imaće četiri slobodna dana povodom proslave Kurban-bajrama, saopštile su vlasti u UAE.

Neradni plaćeni dani biće od subote, 10. avgusta do utorka, 13. avgusta. Prvi radni dan posle praznika biće sreda, 14. avgust. Kako praznik počinje u subotu, dobijamo produženi vikend posle četvrtka, 8. avgusta.

 

  

Običaji

Za vreme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima - trećinu sirotinji, trećinu prijateljima i komšijama i trećinu porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i da podeli sve kurbansko meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu islama, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji imaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava.

Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama - jevrejinu i hrišćaninu. Cilj ovog gesta koji simbolizuje Kurban-bajram je i zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

  

  

Muslimani Kurban-bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Pre polaska u džamiju obavezno je da se okupaju, obuku najlepšu odeću i pojedu neparan broj urmi.Običaji nalažu da se bajram-namaz klanja 45 minuta po izlasku sunca i traje do podneva.

Posebnost zajedničkog obavljanja bajram-namaza leži u činjenici da islam veliku pažnju posvećuje džematu (zajednici); zato se i na bajramsko jutro u prepunim džamijama muslimani osete ujedinjenim, čine jedno telo, zajednički deleći radost ovog praznika. U džamiju se ide jednim putem, a vraća se drugim, kako bi se prikupilo što više dobrih dela, jer se svaki korak napravljen do džamije broji kao dobro delo.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Kulturni događaj leta: Izložba slika u Ambasadi Srbije (FOTO)

Lično iskustvo: Nostalgija u pustinjskoj oazi (FOTO)

Dubai fontana: Magični ples vode, muzike i svetlosti (VIDEO)

;