BIRO PRIČE

Preokret: Saudijska Arabija otvara vrata turistima, ali...

Ako ste navikli na klasični turizam, dobro razmislite pre nego što zatražite vizu za jednu od najkonzervativnijih zemalja Bliskog Istoka

Na Sajmu turizma u Dubaiju, najvećem sajmu ovog tipa na svetu, princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud najavio je da je Saudijska Arabija spremna da otvori vrata turistima. Ova vest snažno je odjeknula u svetskim medijima, jer je Saudijska Arabija najveći deo prihoda bazirala na nafti.

- Svet u kome danas živimo je drugačiji, transformacija je neophodna - izjavio je princ Sultan. - Turisti iz sveta su i te kako zainteresovani da posete Saudijsku Arabiju, i mislim da bi bilo dobro da im izađemo u susret da upoznaju našu zemlju, način na koji se razvijamo i način na koji idemo u budućnost. 

Na pitanje da li vlada ove zemlje planira da bude fleksibilnija kada je u pitanju konzumiranje alkohola, koji je striktno zabranjen i zbog čije upotrebe su predviđene drakonske kazne, odgovor princa Sultana nije zvučao ohrabrujuće za one koji "vole čašicu":

- U Saudijskoj Arabiji neće biti alkohola, jer je ovo drugačija zemlja, zemlja dveju svetinja. Mi imamo da ponudimo mnogo više od onoga što alkohol može da pruži. Saudijska Arabija ima bogato istorijsko nasleđe, zanimljivu kulturu, fantastičnu prirodu... Zaboravite na Dubai, mi imamo 1.000 ostrva sa netaknutim plažama! Ipak, nemojte očekivati da ćete na našim plažama moći da budete u bikiniju i da konzumirate alkohol. Otvaranje naše zemlje za turiste je evolucija, a ne revolucija; možda tek u narednih 90 do 100 godina ovakva slika bude bila uobičajena na plažama u našoj zemlji, ali sada se to sigirno neće dogoditi.

Da li ste voljni da posetite Saudijsku Arabiju kao turista? Podelite sa nama kroz komentare!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Emirati: Objavljene cene goriva za maj

FOTO-PRIČA: Podgorički autolakirer koji je obišao svijet

Nataša iz Požarevca - bolivudska zvezda (FOTO+VIDEO)

;