BIRO PRIČE

Predviđanja astronoma: Ramazan počinje 6. maja

Ovogodišnji post će biti najkraći u poslednje četiri godine

Iako početak svetog meseca Ramazana potvrđuje Odbor za posmatranje Meseca, astronomi predviđaju da će Ramazan ove godine početi 6. maja. Prošle godine, prvi dan Ramazana “pao” je 16. maja.

“Ovogodišnji post biće najkraći u poslednje četiri godine, zbog datuma početka obeležavanja svetog meseca, i trajaće između 13 i 14 sati svakog dana”, najavio je Hasan Al Hariri, izvršni direktor Dubai Astronomi Grupe.

Do 2030. godine, kada se predviđa da će Ramazan početi 25. decembra, predviđeno je da period posta bude kraći od 10 sati.

  

  

Sveti mesec Ramazan može da traje 29 ili 30 dana, u zavisnosti od lunarnog ciklusa. Ove godine završetak Ramazana očekuje se 4. ili 5. juna, posle čega sledi trodnevna proslava praznika koja podrazumeva slobodne dane. S obzirom na to da će proslava Eida ove godine “pasti” usred radne nedelje, izvesno je da nas čeka produženi vikend, a prvi radni dan posle praznika biće nedelja, 9. jun.

  

  

Od ove godine, zaposleni u privatnom sektoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) imaće isti broj slobodnih dana (14) kao i zaposleni u državnom sektoru. Do sada, zaposleni u državnom sektoru bili su povlašćeniji i mogli su duže da odsustvuju sa posla. Vlada UAE obrazložila je ovakvu odluku željom da se postigne ravnoteža između ova dva sektora i tako dodatno pruži podrška nacionalnoj ekonomiji.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Javna kritika šeika Muhameda: Ovo nije naš nivo! (FOTO)

Jedan poziv menja sve: Da li je Zeka otišao u Kostariku?

Stend ap na naš način: Srđan Dinčić stiže u Dubai


;