BIRO PRIČE

Praznična čestitka: Bajram šerif mubarek olsun (FOTO)

Muslimani širom sveta proslavljaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu

Islamski vernici danas proslavljaju Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve i drugi od dva bajramska praznika.

Za vreme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima - trećinu sirotinji, trećinu prijateljima i komšijama i trećinu porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i da podeli sve kurbansko meso. Zadržavanje hrane za sebe nije u duhu islama, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji imaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava.

  

  

Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama - jevrejinu i hrišćaninu. Cilj ovog gesta koji simbolizuje Eid je i zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Pre polaska u džamiju obavezno je da se okupaju, obuku najlepšu odeću i simbolično pojedu neparan broj urmi.

  

Običaji nalažu da se bajram-namaz klanja 45 minuta po izlasku sunca i traje do podneva. Jedinstvenost zajedničkog obavljanja bajram-namaza leži u činjenici da islam veliku pažnju posvećuje džematu (zajednici); zato se i na bajramsko jutro u prepunim džamijama muslimani osete ujedinjenim, čine jedno telo, zajednički deleći radost ovog praznika. U džamiju se ide jednim putem, a vraća se drugim, kako bi se prikupilo što više dobrih dela, jer se svaki korak napravljen do džamije računa kao dobro delo.

Po završetku bajram-namaza sledi čestitanje, a zatim muškarci odlaze na mezarja (groblja); potom se vraćaju u svoje domove gde se obavljaju pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

  

Običaji nalažu da prvog dana Eida roditelji darivaju svoju decu. Deca rodbine i deca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobijaju novac – bajramluk. Običaj je da kuća i dvorište budu posebno očišćeni za ovaj praznik, a da se vernici svečano obuku.

Prvi dan muškarci idu u posetu, obilaze rođake i prijatelje. Žene priremaju ručak i dočekuju goste, a od drugog do poslednjeg dana Bajrama odlaze da obiđu rodbinu, prijatelje i posećuju groblja. Ali, u nekim islamskim zemljama i žene prvog dana odlaze u džamiju, a onda se vraćaju kući da pripreme bogatu trpezu i sačekaju muževe na porodičnom ručku.

Na trpezi su obavezne baklave i drugi tradicionalni slatkiši.

Bajram se čestita rečima „Bajram Šerif Mubarek Olsun“, što znači „Neka ti je blagosloven praznik“. U skorije vreme, prihvaćena je i čestitka "Happy Eid".

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Apel: Pomozimo Petrinoj mami da pobedi tešku bolest (FOTO)

GASTARBAJTERSKE PRIČE: Zašto kanselujemo povratak u zavičaj

FOTO-PRIČA: Arapi kupuju luksuzne vile kod Sarajeva


;