BIRO PRIČE

Počinje podela Titove imovine (FOTO+VIDEO)

Tri i po decenije posle smrti doživotnog predsednika SFRJ, počinje ostavinska rasprava i podela nasledstva.

                    

U septembru će se, posle dve godine pauze, konačno održati ročište u ostavinskoj raspravi Jovanke Broz, koje će pomeriti sa mrtve tačke ne samo podelu imovine ostale iza Titove udovice, već i ostavinu iza - Tita. Ako na tom ili sledećem ročištu bude okončana rasprava, znaće se šta pripada Jovankinim naslednicima (sestrama Nadi i Zori), a šta državi.

           

          

Naime, ispostavlja se da Josip Broz Tito od imovine nije imao ništa i da su kuće, vile, automobili, satovi, oružije i sve što smo gledali zajedno s njim vlasništvo države, odnosno republika bivše SFRJ gde su se ti predmeti zatekli u trenutku raspada zemlje.

Poznato je da je Josip Broz imao vilu u skoro svakoj republici, a u neke od njih nikada nije kročio. Zvanična rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu bila je Titov dom od kraja rata do smrti, a u njemu se nalazi se i Kuća cveća kao večna kuća maršala.

              

                    

Jedna od omiljenih i poznatih rezidencija Tita je ona na Brionima, koja se nalazi na ostrvu Vanga u kojoj je Broz primao privatne i neformalne posete. Kompleks je vremenom dograđivan, pa sadrži vinski podrum, radionicu i foto-laboratoriju u kojima je pokojni predsednik Jugoslavije voleo da se odmara. Vanga je poznata i po mandarinama koje je Tito slao jugoslovenskim sirotištima.

        

             

Jedna od poslednjih Titovih rezidencija izgrađena je u Igalu 1978. godine i u njoj je Tito boravio četiri puta. Vila je možda najluksuznija rezidencija bivšeg predsednika. U vili se nalazi bazen sa mineralnom vodom, blatne i biserne kade, deo za hidro, elektro i kinezi terapiju, kao i trim sala.

Ostale poznate rezidencije su bile Brdo kod Kranja, „nasleđeni“ dvorac koji je kralj Aleksandar I Karađorđević kupio od jednog nemačkog plemića i Karađorđevo.

            

Brdo kod Kranja, Slovenija

            

Titov vozni park

            

Tito je posedovao i kolekciju luksuznih automobila. Među njima ističu se „rols rojs fantom“ pete generacije, šesti primerak iz prve serije napravljenih. Iako u javnosti važi priča da je ovaj model Titu poklonila kraljica Elizabeta, ona se samo u njemu vozila kao poslednji državnik 1972. Uvoznik ovog automobila bila je „Auto Srbija“ i on je iz Engleske dopremljen brodom „Sloboda“.

            

Šta je još posedovao pročitajte OVDE

                  

A. Tanasković/rs.sputniknews.com

                    


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku. 

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.  


Preporučene priče:

10 stvari koje naučiš po preseljenju u inostranstvo

Kad se spoji nespojivo: Ovo je devojka koja je to uspela!

Pogledajte kako svet izgleda iz ptičje perspektive

;