BIRO PRIČE

Ogromno srce šeika Kalife: Pomogao izgradnju ikone Dubaija

Biografija predsednika UAE, Njegovog Visočanstva šeika Kalife bin Zajeda počiva na vrednostima koje mu je usadio njegov otac, čiji je imperativ bio prosperitet svih emirata

Predsednik UAE i vladar Abu Dabija Njegovo Visočanstvo šeik Kalifa bin Zajed preminuo je danas u domovini. Svetski lideri izjavljuju saučešće povodom smrti jednog od najznačajnijih predsednika današnjice i ujedno jednog od najmoćnijih ljudi u arapskom svetu.

Biografija Njegovog Visočanstva šeika Kalife bin Zajeda ostaće upisana zlatnim slovima u istoriji UAE. 

Nasledivši svog oca šeika Zajeda na mestu vladara Abu Dabija i predsednika Federacije UAE, šeik Kalifa bin Zajed krenuo je stopama diva, dokazujući svojim delima i mudrim potezima da je izvanredno naučio lekcije od Oca nacije.

Pored zavidne reputacije koju je nasledio, Njegovo Visočanstvo šeik Zajed bin Nahjan morao je da razvije sopstveni državnički stil kako bi zemlja nastavila da napreduje na čvrstim istorijskim temeljima.

Na sreću, njegov otac bio je odličan učitelj. Kao što je šeik Kalifa primetio u jednom intervjuu 1990. godine: 

- Svakodnevno učim nešto od njega, pratim njegov put i upijam od njega njegove vrednosti i potrebu za strpljenjem i razboritošću u svemu.

On će, obećao je, "nastaviti sa politikom 'otvorenih vrata' i sa praksom održavanja redovnih konsultacija sa građanima zemlje, kako bi mogao da bude svestan i prati njihove potrebe i brige."

Bilo je to obećanje koje je trebalo da ispunjava, iznova i iznova.

Šeik Kalifa rođen je 1948. godine u tvrđavi Al Muvaidži, koja je podignuta dve godine ranije u plantažama urmi u Al Ainu po uputstvu njegovog oca, posle njegovog imenovanja za vladarskog predstavnika u istočnom regionu. Obrazovao se u prvoj lokalnoj školi u Al Ainu, koju je takođe osnovao njegov otac.

Prvi put je stupio u javnu službu 18. septembra 1966, kada je imao svega 18 godina; tada je šeik Zajed postao vladar i preselio se u prestonicu. Obim posla mladog šeika brzo je rastao. Tri godine kasnije, 1. februara 1969, imenovan je za prestolonaslednika; sledećeg dana, šeik Kalifa odeven u sandhurstu preuzeo je predsedavanje Odeljenjem za odbranu Abu Dabija, u kom svojstvu je nadgledao razvoj odbrambenih snaga Abu Dabija, preteče moderne vojske UAE.

Kako je njegov otac radio na jedinstvu nacije, koja će nastati 2. decembra 1971. godine, šeik Kalifa dobio je još više odgovornosti kao premijer Abu Dabija, a istovremeno je pozvan da služi i kao ministar odbrane i finansija Emirata. Predsedavanje Izvršnim većem Abu Dabija usledilo je 20. januara 1974, a 23. decembra iste godine preuzeo je svoju prvu nacionalnu ulogu, kao zamenik premijera u drugom saveznom kabinetu.

Godine 1976, posle odluke Federalnog Vrhovnog veća da stvori ujedinjene vojne snage za novu naciju, imenovan je za zamenika vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, sa odgovornošću za obuku i uvođenje moderne opreme.

Možda su najvažnije uloge Njegovog Visočanstva šeika Kalife bile njegovo predsedavanje Vrhovnim naftnim savetom Abu Dabija, osnovanim 1988. godine, i Investicionom upravom Abu Dabija, u čijem stvaranju je imao ključnu ulogu 1976. godine.

Odvojena od vlade kao nezavisna organizacija 1977. godine, ADIA je brzo prerasla u najveći državni fond na svetu. Njegova misija bila je jednostavna, iako vitalna — "ulaganje sredstava u ime vlade emirata Abu Dabija, da stavi na raspolaganje neophodna finansijska sredstva za obezbeđivanje i održavanje budućeg blagostanja emirata".

Šeik Kalifa prepoznao je suštinsku prirodu rada ADIA.

"Budućnost zemlje", rekao je jednom, "povezana je sa njenom sposobnošću da upravlja svojim bogatstvom u interesu budućih generacija".

Da bi neko bio lider, on mora da ima viziju. Njegovo Visočanstvo šeik Zajed bin Kalifa mogao je da se pohvali vizijom zahvaljujući kojoj UAE danas zauzimaju visoku poziciju na globalnom nivou. Ali, isto tako, svakog vizionara mora da odlikuje i sposobnost da predvidi često suptilne, ali važne promene u potrebama i očekivanjima svog naroda. U ovom segmentu, šeik Kalifa nikada nije zaboravio jednu od vitalnih lekcija koje je naučio od svog velikog oca - kako slušati.

Takođe je imao sreće što je upijao iskustva i znanja od svog dede po majci, šeika Muhameda bin Kalife, starijeg člana porodice Al Nahjan, u čijem je medžlisu šeik Kalifa naučio mnogo o vođstvu kao mladić. Smrt šeika Muhameda 1979. potonji predsednik UAE duboko je proživljavao.

Ipak, najtužniji trenutak u životu šeika Kalife bin Zajeda bio je smrt njegovog oca 2. novembra 2004. Pored ogromnog bola koji je osetio zbog gubitka najvažnije figure u životu, morao je da preuzme novu državničku obavezu samo dan kasnije i da trezveno odabere put kojim će UAE ići u budućnosti.

Federalno vrhovno veće 3. novembra 2004. izabralo je šeika Kalifu za naslednika njegovog oca. Mesec dana kasnije, u dirljivom govoru za svoj prvi Dan državnosti kao predsednika, govorio je o "dubokom osećaju tuge i žalosti koji je ispunio naša srca zbog smrti našeg oca, vođe i oca osnivača naše nacije".

Šeik Zajed je, kako je rekao, "negovao san i posvetio svoj život postizanju tog sna, koristeći naftno bogatstvo za izgradnju moderne države u kojoj i državljani UAE, rezidenti iseljenici uživaju pristojan život. Njegov duboki osećaj posvećenosti dobrobiti svog naroda omogućio mu je da prevaziđe prepreke koje su mu stajale na putu, i na kraju je uspeo da dovede zemlju tamo gde je danas".

Jedna mera tog napretka, rekao je šeik Kalifa, može se naći u "ekonomskom čudu" UAE, koje je dovelo do povećanja njegovog bruto domaćeg proizvoda sa 6,5 milijardi AED 1972. na više od 293,12 milijardi AED u 2003. – fenomenalna stopa rasta od oko 13 odsto godišnje od trenutka rođenja nacije.

Šeik Zajed je, kako je rekao, preminuo, "ali njegov duh i impresivno nasleđe su besmrtni".

- Njegove vrednosti i državnički stil ostaće svetionik koji će nas i dalje voditi dok jačamo našu federaciju i održavamo dostignuća i prosperitet koje je zemlja ostvarila u različitim sferama razvoja - rekao je šeik Kalifa bin Zajed.

- Ostajemo posvećeni služenju ovoj naciji i obezbeđivanju još većeg prosperiteta. Uprkos našoj žalosti, želeo bih da kažem da nas Otac nacije nije napustio. Jer on je svojim plemenitim delima ovekovečen u našim srcima. On će ostati među nama zauvek.

Zatim se Njegovo Visočanstvo šeik Kalifa bin Zajed posvetio budućim zadacima. Sada je, rekao je, "glavni cilj zemlje obrazovanje svih državljana UAE, kako bi mogli da se upuste u produktivne poduhvate, kome posvećujemo svu pažnju i koncentrišemo sve naše napore".

Uz to, Vlada UAE bila je odlučna da "omogući ženama da igraju svoju ulogu u društvu, rame uz rame sa svojim muškim sunarodnicima u svakoj oblasti nacionalnog zadatka, u okviru koji štiti islamski identitet i arapsku tradiciju i kulturu".

Ova poslednja primedba obuhvatila je veru koja je u srcu ambicije šeika Kalife za naciju - napredak, ali bez kompromisa u vezi sa osnovnim uverenjima i doživljajem sebe.

Veran očevom primeru, predsednik šeik Kalifa brzo je postao poznat i voljen zbog svojih redovnih obilazaka regiona i drugih emirata, slušanja zahteva i pritužbi i preduzimanja brzih i dinamičnih koraka da im odgovori.

Primeri ovog proaktivnog angažmana uključuju 1,5 milijardi AED koje je u januaru 2007. godine usmerio u program za pružanje dodatnih zdravstvenih, obrazovnih, stambenih, električnih, transportnih i vodovodnih usluga u udaljena područja u severnim emiratima; druge ture po zemlji rezultovale su sličnim inicijativama, kao što su bolnice u Ras Al Kajmi i Umm Al Kuveinu, i novi domovi za građane u Fudžairi.

Od svojih prvih dana na funkciji, šeik Kalifa je održavao bliske veze sa građanima zemlje, zaslužujući njihovo poverenje i naklonost zbog načina na koji se potrudio da se sastane sa njima kako bi utvrdio njihove potrebe i brige.

Iznad svega, šeik Kalifa je implicitno razumeo važnost jakih veza i poštovanja između vladajuće porodice i naroda i uvek je tražio načine da one budu što bolje razvijene.

Godine 1979. osnovao je "Kalifa stambeni fond" kako bi obezbedio finansijska sredstva za izgradnju stambenih i poslovnih zgrada za državljane; ova inicijativa je u velikoj meri zaslužna za početak građevinskog buma u Abu Dabiju.

Dve godine kasnije osnovao je Odeljenje za socijalne usluge i komercijalne zgrade Abu Dabija, popularno poznato kao "Komitet šeika Kalife", da bi građanima dao kredite za dodatne građevinske projekte.

Do danas, iz fondova je usmereno više od 35 milijardi AED, što je pomoglo u izgradnji više od 6.000 velikih zgrada u emiratu.

Takođe, kao predsednik Izvršnog veća, naredio je izgradnju hiljade besplatnih domova za građane, kako u većim gradovima tako i u ruralnim oblastima, dok je Uprava za stambene kredite za građane UAE, koju je osnovao 1991. godine, pomogla više od 15.000 ljudi.

Kada je šeik Kalifa nasledio svog oca u novembru 2004, prvo kao vladar Abu Dabija, a ubrzo zatim i kao predsednik UAE, uloga nacije na međunarodnoj sceni zahtevala je više njegove pažnje.

U govoru na Dan državnosti 2009. godine, šeik Kalifa je pričao o osnovnim ciljevima spoljne politike nacije — zaštiti suvereniteta zemlje i jačanju veza sa državama GCC-a, drugim arapskim i muslimanskim zemljama i najvećim svetskim ekonomskim silama.

UAE će, kako je bilo navedeno u zvaničnom saopštenju, "nastaviti da podržava napore za iskorenjivanje terorizma i rešavanje sukoba" i "da podržava palestinski narod u njihovim naporima da uspostave sopstvenu državu i podrže mirovni proces na Bliskom istoku".

Takođe, šeik Kalifa bin Zajed na vreme je ocenio da Abu Dabi, uprkos ogromnim rezervama nafte, ima odgovornost ne samo za svoj budući prosperitet, već i za svet, te da bi trebalo da traži način diverzifikacije od oslanjanja na fosilna goriva i da predvodi put u razvoju alternativnih, zelenih izvora energije.

Svake godine od 2008. glavni grad UAE je domaćin sve važnijeg Svetskog samita o energetici budućnosti, koji privlači stručnjake, kompanije i političke lidere iz celog sveta da se pozabave nekim od najvažnijih ekoloških pitanja našeg vremena. I upravo kao priznanje za očiglednu posvećenost Abu Dabija alternativnoj energiji, Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, osnovana u Bonu u januaru 2009, odabrala je glavni grad kao dom za svoje sedište.

Ipak, druge inicijative pokrenute tokom vladavine šeika Kalife takođe će imati dugoročne koristi za narod UAE - kao što je sve veći profil na mapi sveta u kojem uživa Abu Dabi zahvaljujući razvoju kao što je ostrvo Yas i dolazak Formule 1, i ostrvo Sadijat, gde sve veći broj posetilaca privlače brojni odmarališni hoteli, i Luvr Abu Dabi.

Prestolonaslednika „Strategija za budućnost“, kako je rekao šeik Kalifa u svom obraćanju naciji 2007. godine, „neće zavisiti od vizija i ideja niti finansijskih resursa, već više od sposobnosti i posvećenosti da se principi u njoj implementiraju“.

To se, kako je rekao, ne može postići „bez pravog programa za razvoj lokalnih mladih ljudi koji su u stanju da preuzmu odgovornost” – a to, kako je priznao, ne bi mogla postići samo Vlada. Proces bi bio završen „samo kada privatni sektor bude punopravan partner u procesu nacionalnog razvoja“.

Razvoj ljudskog kapitala UAE, rekao je, nije ništa manje nego nacionalna potreba.

- Pojačaćemo ulogu znanja i ljudskog kapitala u napretku privrede i uspostavićemo vezu između obrazovnog procesa i razvojnih i bezbednosnih zahteva kako bismo pripremili odgovarajuće okruženje za talente koji mogu efikasno da doprinesu stvaranju dobre budućnosti - isticao je šeik Kalifa bin Zajed.

Na inauguracionoj sednici novog Saveznog nacionalnog veća 12. februara 2007. govorio je o značaju osnaživanja Emirata – viziji koja je morala da bude pretočena u stvarnost.

- Naše nacionalne vizije i principe podržali su Vrhovni savezni savet i Veće ministara. Ovo je mapa puta na putu demokratije, suvereniteta zakona, odgovornosti, prevladavanja pravde i osnaživanja svih pojedinaca u zajednici kako bi mogli da efikasno doprinesu izgradnji naše budućnosti - poručio je šeik Kalifa bin Zajed.

U govoru sledeće godine, šeik Kalifa podsetio je na reči svog oca:

- Onaj ko nema identitet, nema ni sadašnjost ni budućnost. Zato će 2008. godina biti Godina nacionalnog identiteta. Nećemo tolerisati sve što ugrožava naše vrednosti, tradiciju i naš nacionalni jezik. Moramo da se pozabavimo negativnim efektima globalizacije i nedostacima u našoj demografskoj strukturi.

U julu te iste godine, šeik Kalifa je ponovio svoju odluku da vidi da ljudi i udaljenijim delovima UAE žive kao i oni koji su u velelepnoj prestonici zemlje.

Vlada je, kako je rekao, "željna da postigne uravnotežen razvoj u svim emiratima i pruži usluge po najboljim standardima svim regionima u zemlji". Usluge u udaljenim regionima bile su sastavni deo ukupnog plana razvoja, rekao je on, dodajući: „Krajnji cilj je da se ova udaljena područja pretvore u atraktivne naseljene centre i inkubatore za produktivne i uslužne projekte na ravnopravnoj osnovi sa gusto naseljenim gradovima”.

Odgovornost državnih organa je, kako je rekao, da „preuzmu svoju odgovornost kao pružaoca usluga koji komuniciraju sa potrebama građana van rutine i u skladu sa najvišim standardima“.

Istog meseca, šeik Kalifa krenuo je u obilazak ogromnog pustinjskog regiona Al Garbija, koji je imao koristi od vladinog ulaganja vrednog stotine miliona dirhama. Šeik Kalifa razgovarao je tom prilikom sa stotinama ljudi, dokazujući da je vladar koji zaista brine o potrebama svakog čoveka koji živi i radi na prostorima jedne od najmoćnijih zemalja u arapskom svetu.

Kada je 2008. zavladala svetska ekonomska kriza, Emirati su se bolje od većine zemalja suočili sa izazovima finansijskog potresa, a emirat i presotnica UAE Abu Dabi bio je u boljem položaju od mnogih svojih suseda da izdrži oluju koja je zahvatila region Zaliva.

Kao rezultat toga, 2009. šeik Kalifa bio je u mogućnosti da ovlasti Abu Dabi da priskoči u pomoć Dubaiju. Možda je u znak zahvalnosti za to najviša zgrada na svetu, ranije poznata kao Burdž Dubai, preimenovana u Burdž Kalifu na zvaničnom otvaranju u januaru 2010. godine.

Kasnije te godine, u obraćanju povodom 39. godišnjice federacije, šeik Kalifa bio je oduševljen što je mogao da objavi da se privreda UAE „potpuno oporavila“ od posledica globalnih ekonomskih previranja.

U svom obraćanju narodu, za Dan državnosti 2013. šeik Kalifa se vratio na temu prave vrednosti zemlje – njenog naroda.

- Prepoznali smo pravu vrednost ljudskog bića u izgradnji nacije - rekao je on. 

- Takođe smo posvećeni zaštiti njegovih prava, obezbeđivanju njegove dobrobiti, osnaživanju i diverzifikaciji njegovih opcija i ostvarivanju njegovih težnji.

Godine 2009. šeik Kalifa jednoglasno je iznova izabran za drugi petogodišnji mandat.

Pre 12 godina završio je u bolnici u Švajcarskoj. Nacija je bila zabrinuta za njegovo zdravstveno stanje. Uprkos svemu, Njegovo Visočanstvo šeik Kalifa bin Zajed vratio se iz Švajcarske kako bi predsedavao sastankom Saveta za saradnju u Zalivu.

Zatim je 25. januara 2014. stigla vest da je doživeo težak moždani udar. Vest je objavilo Ministarstvo za predsedničke poslove, koje je takođe saopštilo da je šeik Kalifa bin Zajed operisan i da je "njegovo zdravlje sada stabilno".

U roku od nekoliko dana, šeik Muhamed bin Zajed, prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga, objavio je na Tviteru da je, iako je bilo "teških trenutaka", predsednik dobro.

U novembru 2019. Vrhovni savet ponovo je izabrao šeika Kalifu za predsednika UAE, četvrti put, poželevši mu sreću da nastavi put razvoja i prosperiteta.

U julu 2020. šeik Kalifa osnovao je Kancelariju za heroje fronta kako bi odao priznanje naporima radnika na prvoj liniji tokom pandemije korona virusa. Takođe je proslavio uspeh prve misije UAE na Mars, koju je opisao kao „slavan dan“.

Uz podršku članova Vlade, nastavio je dužnost predsednika, sve do objave smrti, 13. maja 2022. godine.

Dok nacija oplakuje gubitak svog drugog predsednika, mediji u Zalivu podsećaju da svi koji žive i rade na prostorima Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da se uteše i ponose saznanjem da su i sada pokojni šeik Kalifa bin Zajed i svi oni zajedno "kao jedan odgovorili na izazov koji je šeik Kalifa postavio tokom svog prvog obraćanja na Dan državnosti 2004. godine".

- Dragi građani, ovim obnavljamo našu odanost našem vođi i tvorcu naših modernih UAE, pokojnom šeiku Zajedu, da ćemo marljivo raditi u svim domenima da očuvamo ono što smo do sada ostvarili i da nastavimo putem napretka i prosperiteta. Radujemo se vama kao aktivnoj, dinamičnoj pokretačkoj snazi u nacionalnom radu. Uvereni smo da nećete štedeti truda da uđete u novu eru nacionalnog razvoja kako biste dali više snage našoj federaciji i ostvarili veći napredak u obezbeđivanju obećavajuće budućnosti za našu sledeću generaciju. Molimo se svemogućem Bogu da blagoslovi našu želju za uspehom i uputi nas na pravi put koji će našoj zemlji i našem narodu doneti dobrobit - poručio je šeik Kalifa bin Zajed.

Bila je to molitva koja je u potpunosti uslišena. Amanet Njegovog Visočanstva šeika Kalife bin Zajeda ostaje da bdi nad svakim građaninom UAE i sveta koji u ovoj zalivskoj zemlji gradi svoju budućnost.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Preminuo predsednik UAE šeik Kalifa bin Zajed

Godišnjica smrti osnivača UAE: Sećanje na voljenog vladara

FOTO-PRIČA: Zavirite u Armani apartmane - ponos Burdž Kalife


;