BIRO PRIČE

Nove kazne za kršenje zakona u Emiratima

Od 1.novembra stupaju na snagu izmene Krivičnog zakona

Najveću novinu predstavlja zamena zatvorske kazne do šest meseci liberalnom alternativom - radom u javnom interesu.

Društveno-korisni rad poput čišćenja ulica i škola ili volontiranja u nekoj ustanovi su odlične alternativne sankcije koje će doprineti smanjenju neželjenih posledica po počinioce prekršaja, smatraju pravni eksperti.

Javni tužioci će kontrolisati da li počinilac prekršaja obavlja društveno-korisni rad po propisima. Ukoliko ustanovi nepravilnosti, može da predloži sudu da ova kazna bude zamenjena zatvorskom kaznom.

Primenom izmena Krivičnog zakona, Emirati će biti prva zemlja u arapskom svetu koja je ponudila rad u javnom interesu umesto zatvorske kazne za dela za koja je bila predviđena robija do šest meseci.

S’ druge strane, izmenjen Krivični zakon predviđa oštrije sankcije za terorizam. Smrtna kazna predviđena je za ugrožavanje suvereniteta, nezavisnosti i nacionalnog integriteta.

Uvrede na račun predsednika UAE biće sankcionisane zatvorom od 15 do 25 godina i novčanom kaznom.

Za objavljivanje lažnih vesti u cilju zastrašivanja javnosti i/ili ugrožavanja javnog interesa predviđena je zatvorska kazna u trajanju od najmanje godinu dana.

Izrada, uvoz, izvoz ili posedovanje pornografskog materijala kažnjivo je zatvorom u trajanju od tri godine i novčanom kaznom od 5.000 AED.

Kazna predviđena za kockanje je zatvor do dve godine ili novčana kazna od 50.000 AED. Duplo više novca, plus zatvor sankcije su koje mogu da očekuju makroi.

Psovanje i vređanje kažnjivo je zatvorom do godinu dana ili novčanom kaznom u visini od 10.000 AED. Kazna će biti povećana na dve godine zatvora i 20.000 AED (ili i jedno i drugo) ako psujete i/ili vređate javnog službenika.

Zanemarivanje kućnog ljubimca „vuče“ finansijsku globu od 5.000 AED.

Zakonodavac je mislio i na bahate i nesavesne potrošače koji koriste hotelske usluge, iznajmljuju automobile i obeduju po restoranima, a to ne žele da plate. Sankcije za njih podrazumevaju kaznu zatvora do šest meseci i/ili novčanu kaznu u visini od 5.000 AED.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Emirati: Vodič kroz državne praznike u 2017. godini

Dobili ste otkaz? Saznajte koja su vaša prava

Moja priča: Kako da napravite poslovnu saradnju sa Emiratima (VIDEO)


;