BIRO PRIČE

Naučite nešto novo: Snimite film mobilnim telefonom (VIDEO)

Ne propustite besplatnu radionicu majstora S-filma Vasilisa Blioumisa u Abu Dabiju

            

Dok čitate ovaj tekst, 99% je šansa da pored sebe imate telefon, ili - da budemo precizniji - smartfon! Pomoću njega možete da slikate i snimate, ali da li ste se nekada zapitali da li možete da snimite ceo film? Reditelj Vasilis Blioumis radi upravo to - snima filmove mobilnim telefonom.

Prenosimo deo intervjua koji je Vasilis dao za Tempoplanet.

            

Tempo: Zašto reditelj, Vasilise?

- Još dok sam bio dete, bilo je očigledno da mi se jako dopada ideja o pravljenju filmova. Ali, bio je to neizvestan posao. Kada sam počeo da radim u različitim oblastima i shvatio da mrzim to što radim, obavio sam razgovor sam sa sobom… Rekao sam sebi: “Jednom se živi! Da li ću do kraja života da radim nešto što mrzim ili ću da biti srećan i raditi ono što me čini srećnim?” Odlučio sam se za drugu opciju; već sutradan sam dao otkaz na poslu i otišao da studiram režiju. Završio sam filmsku režiju i imam dva mastera, jedan u produkciji, a drugi MBA u marketing komunikacijama. Sve u vezi filma naučio sam na prestižnim univerzitetima kao na što je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

              

TEMPO: Kako pravite filmove?

- Ne postoji posebna formula. Svaki period mog života je različit i inicira rađanje novih ideja. Kreativni proces može da pokrene svašta: incident, muzika, poezija, fotografija, slika, umetnost, pa čak i vesti. Najteži deo je napraviti dobru priču. Ne volim da pravim filmove samo da bih napravio još jedan. Želim da preko njih prenesem neke važne poruke, da kažem nešto što je vredno.

                     

Tempo: Snimate ceo film koristeći mobilni?

- Da. To je bila ideja jedne kompanije koja se bavi mobilnim telefonima. Izabrali su 15 reditelja i izazvali su nas da napravimo film mobilnim telefonom, da bi oni mogli da ga prikažu na Dubai filmskom festivalu. Činjenica je da savremeni telefoni imaju zaista neverovatan kvalitet i da je pomoću njih lako snimati; mali su i lagani, pogotovo ako ih uporedite sa, na primer, video kameromili sa DSLR-om. Tu i dalje postoje neke stvari kao što su autofokus, sočiva i osetljivost u mraku koje je neophodno popraviti, ali verujem da će u budućnosti telefoni biti jako popularni u filmskoj industriji. Mi smo snimali naš film u 4K rezoluciji. To je stvarno luda rezolucija za telefon! 

                        

                          

TEMPO: Kako to radite? 

- Koristimo svu profesionalnu opremu koju obično koristimo u filmskoj produkciji, tako da film ne izgleda kao nesiguran snimak telefonom. Dr Ghassan Al Katheri i Fe Ging Ging Hyde su bili moji glumci, a Roj Ajsenstajn napisao je odličan scenario. Sve to pomešano sa smartfonom i kvalitetom tog snimka – da, mnogi ne mogu da veruju da je to snimano mobilnim!

                  

TEMPO: Koji filmski stvaraoci su Vas inspirisali? 

- Charlie Chaplin, David Cronenberg, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, Kim Ki Duk. A od lokalne industrije  tu su  “City of life” i “Sea Shadow”. 

          

TEMPO: Kako izgleda Vaš tipičan dan? 

- To je teško pitanje. Mi zapravo nemamo običan rutinski dan. Različiti projekti, različiti dani. Jedino što svakog dana radim jeste gledanje filmova.

                            

TEMPO: Kako biste motivisali druge da uđu u ovu sferu umetnosti? 

- Rekao bih im da rade ono što vole. Život je kratak! Nekada se rizici isplate. Ako neko ima ideju ili priču za koju misli da je dobra, uvek može da me kontaktira. Stalno sam u potrazi za dobrim sadržajem i pričama. 

                  

Želite li da snimite S-film? Vasilis će vas naučiti kako da to izvedete! 

MoxieZone 

twofour54, Park Rotana Complex #307 

Sheikh Zayed Rd (Salaam St.), 

Abu Dhabi, UAE 

May 14 | 19:00 to 21:00 

                      

Vasilis će vam pokazati kako da planirate, osmislite i koristite svoj mobilni. On će vam odati tajne kako da poboljšate kvalitet filma i snimaka. Radionica je besplatna i može da je pohađa najviše 15 učenika. Prijavite se odmah! Pozovite Neila na 02-491-8624 ili ga kontaktirajte putem maila na editorial@tempoplanet.com 

Napredne radionice će biti naplaćivane. 

            

Pogledajte Vasilisove radove FacebookVimeo

              

A. Tanasković/tempoplanet.com

                                           


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Arapska Džeki Kenedi: Pametna, moćna i prelepa (FOTO)

Svjetski, a naš: Doktor velikog srca

Ovako vas vide stranci: 10 hit rečenica koje će vas “kupiti” za sva vremena!

;