BIRO PRIČE

Muzički genije - put do NASA i zvezda

Kompozitor Aleksandar Simić je jedan od naših najvažnijih ambasadora kulture i umetnosti u svetu.

           

Kada nekoga angažuje NASA da komponuje za njih i kada stigne do Ban Ki Muna i komponovanja za Ujedinjene nacije, jasno je da je u pitanju neko zaista poseban.

Za razliku od većine dečaka i devojčica koje roditelji upišu u muzičku školu, Aleksandar Simić, verovali ili ne, do svoje 15 godine se nije bavio muzikom. Dotle sam bio muzički nepismen, priča on i dodaje da je sam učio note. Kaže da zbog godina nisu hteli da ga prime u Nižu muzičku školu. 

- Klavir ne možeš, rekli su mi, tu dolaze deca od 5,6,7 godina - priča Simić. Kaže da je sam sebe trenirao, stavljao povez sam sebi preko očiju, kako ne bi gledao u prste dok svira.

Upisao je Medicinski fakultet, jer je, kako kaže, znao da nema šanse na Muzičkoj akademiji. Ipak, na trećoj godini studija medicine se predomislio. Otišao je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i bio, kako priča, glatko odbijen. Nije mu bilo omogućeno da polaže diferencijalne ispite. Kako priča, tražio je Statut fakulteta u kome bi video da nema pravo da polaže diferencijalne ispite. Kako fakultet to nije imao, Simić je otišao do Ministarstva prosvete, gde je dobio potvrdu da može da izađe na ispite. Morao je za svega par dana da polaže ispite i iz niže i iz srednje muzičke, i - "ubo je stotku". Bio prvi na svim listama. Kaže da sada, kada bi probao, to sigurno ne bi uspeo.

            

Poslušajte Zodijak:

                

Kako priča, radio je filmove, dokumententarce, pisao muziku za sportska internacionalna takmičenja, dve mise za Vatikan, preko 30 predstava... Napravio je i besplatnu kampanju za stare, siromašne i hendikepirane, pod nazivom "Note iz srca". Svoje koncerte posvećivao je i autističnim mališanima, deci oboleloj od raka...

- Umetnost koja se najeklatantnije bavi lepotom, zaista može da spasi svet, nekad i vrlo konkrentno, kad pogledate Boba Geldofa - kaže Simić. 

- Uvek mi je bilo stalo da se ne bavim samo sobom i, između ostalog, imam i uslove da se bavim i drugima - dodaje. Treba vežbati empatiju jer ono što se dešava drugima može se desiti i nama, istakao je. 

Radio je kompozicije za NASA, UN, muziku za Univerzijadu, proslavu 300 godina od osnivanja Sankt Petersburga...

         

Celo gostovanje možete pogledati na sledećem video snimku:

               

A. Tanasković/N1

                  


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Srećan rođendan: 30 godina kompanije Emirates (FOTO + VIDEO)

Fenomen: Selo od dragog kamena

Abu Dabi: Siguran, bezbedan i veličanstven (VIDEO)

;