BIRO PRIČE

Maybe baby: Od biznis žene do super mame u Emiratima

Roditeljstvo nije posao. To je avantura!

Jedna od retkih prednosti u Srbiji je beskonačno dugo porodiljsko bolovanje. Kada uporedite 45 dana porodiljskog (koji vam sleduju po ovdašnjem zakonu) sa godinu dana porodiljskog (plus bolovanja pre i posle) dođe vam da zaplačete. Ovo, naravno, samo važi ako ste dovoljno srećni da kući imate stalan posao kada zatrudnite, tj. da ste prijavljeni. Poslodavci u Srbiji uvek pokušavaju da procene da li ste potencijalna trudnica i često vas prilikom intervijua pitaju da li planirate decu. Ovde vam niko neće postaviti to pitanje, jer je porodiljsko malo duže od regularnog odmora.

Na posao do porođaja

Zbog toga ste prinuđeni da se “kotrljate” do posla u devetom mesecu (sa tolikim stomakom je to najlogičniji metod kretanja) i tako sačuvate što više od tih 45 dana za porodiljsko.

Sa prvom trudnoćom sam se tako “kotrljala” skoro do samog porođaja. Dva dana pred termin sam prestala da radim i pokušavala telepatski da ubedim bebu da ne ostaje u stomaku preko termina, što mi nije baš uspelo.

Tek kada sam drugi put zatrudnela, sa blizancima, spoznala sam da postoji mogućnost da vam doktorka otvori bolovanje u trudnoći, maksimalno dva puta po 15 dana (posle toga će vam bolovanje biti neplaćeno). Sa blizancima, uz svu dobru volju, niste u mogućnosti ni da se “kotrljate” pred kraj trudnoće. Iz sedećeg položaja možete da ustanete samo pomoću dizalice, ni u jednom položaju se ne osećate udobno i čak ne možete da dohvatite tastaturu od stomaka. Tako da, iako imate želju da radite, u nadi da će vam tako brže proći vreme do porođaja - niste u mogućnosti.

Većina kompanija će vam dozvoliti da spojite sa porodiljskim godišnji odmor, pod uslovom da ste ga sačuvali za tu priliku. Postoji opcija da uzmete neplaćeno, ukoliko vam finansije i kompanija dozvoljavaju. Tako možete produžiti boravak kući sa novim potomstvom još dva meseca.

Rešenje ipak postoji

Savet koji sam dobila od iskusnijh mama, a i ja sam se sama uverila u to - najbolje je dovesti bake, deke (ili bilo koje članove uže porodice) da pomognu u prvih šest meseci. Dovoljno je stresno odvajati se od tako malog deteta, pa je bar neka uteha kada ostaje u sigurnim rukama bake. To će vam dati dovoljno vremena da pronađete odgovarajuću dadilju i psihički se pripremite i na tu promenu.

Nastaviće se...

G. N.


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAS BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.  

Najčitanije priče:

1. Školovanje u Dubaiju: Učenje je lako, ali skupo

2. Priče sa Bliskog Istoka: Nezaposlena u Emiratima

3. 33 istine koje će vas pogoditi pravo u srce: Šta sam naučio po odlasku iz Srbije

;