BIRO PRIČE

Kurban-bajram: Mini-odmor za privatni sektor u Emiratima

Produženi vikend povodom obeležavanja velikog verskog praznika

Zaposleni u privatnom sektoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima moći će da uživaju u produženom vikendu koji je trajati tri dana – 31. avgusta, 1. i 2. septembra. Prvi radni dan posle proslave praznika biće nedelja, 3. septembar.

Mini-odmor odobrilo je Ministarstvo za ljudske resurse povodom obeležavanja jednog od dva najveća verska praznika u arapskom svetu – Kurban-bajrama (Eida).

  

  

  

Obeležavanje praznika

Za vreme ovog praznika muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima - trećinu sirotinji, trećinu prijateljima i komšijama i trećinu porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i da podeli sve kurbansko meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu islama, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji imaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava.

Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama - jevrejinu i hrišćaninu. Cilj ovog gesta koji simbolizuje Eid je i zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

  

  

Običaji povodom Kurban-bajrama

Kurban-bajram muslimani dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamiju, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz koji počinje 45 minuta po izlasku sunca i traje do podneva. Pre polaska u džamiju obavezno je da se okupaju, obuku najlepšu odeću i pojedu neparan broj urmi. U džamiju odlaze jednim putem, a vraćaju se drugim, kako bi prikupili što više dobrih dela. Naime, svaki korak napravljen do džamije broji se kao dobro delo.

  

Po završetku molitve sledi čestitanje, a zatim muškarci odlaze na groblja i vraćaju u svoje domove gde sprovode pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Prvog dana Eida roditelji darivaju svoju decu, a deca rodbine i deca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobijaju novac – bajramluk. Običaj je da kuća i dvorište budu posebno očišćeni za ovaj praznik, a da se vernici svečano obuku. Muškarci idu u posetu, obilaze rođake i prijatelje. Žene priremaju ručak i dočekuju goste, a drugog i trećeg dana Bajrama odlaze da obiđu rodbinu, prijatelje i posećuju groblja – mezarje. Međutim, u nekim zemljama islamskog sveta i žene prvog dana odlaze u džamiju, a potom se vraćaju kući da pripreme bogatu trpezu i sačekaju muževe na porodičnom ručku. Na trpezi su obavezne baklave i drugi tradicionalni slatkiši.

  

 

Čestitka

Ne zaboravite da svojim prijateljima koji slave Kurban-bajram čestitate praznik. Tradicionalna čestitka glasi: „Bajram Šerif Mubarek Olsun“, što znači „Neka ti je blagosloven praznik“. Takođe, Kurban-bajram možete čestitati i kraće – “Happy Eid”.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Novi BALKAN NETWORKING u Dubaiju: Predstavite svoj biznis

Ex-Yu šestorka – raj za turiste sa plitkim džepom (VIDEO)

FOTO-PRIČA: Godina Zajeda u znak sećanja na voljenog vladara

;