BIRO PRIČE

Kulturni događaji koje ne bi trebalo propustiti ove zime

Kratki vodič kroz tri kulturna događaja

Sezona je izložbi i kulturnih dešavanja, pa evo kratkog vodiča mesta u Dubaiju koja preporučujemo da posetite narednih dana.

1. Izložba "Harmonija briga"

Akšaj Arora, indijski umetnik iz Dubaija, svoju inspiraciju za slikanje crpi iz eksperimentisanja sa teksturama, medijima i bojama. Njegov umetnički izraz je savremen i apstraktan, gde boje, oznake i teksture govore sve što treba da kažu posmatraču. 

Na svojoj prvoj samostalnoj umetničkoj izložbi, "Harmonious Disquiet" (harmonija briga) Arora svoju inspiraciju crpi iz istočnjačkih filozofija, kao što su Vedanta i budizam. Slike, iako različite po izgledu, imaju određene zajedničke osobine.

Odstupanje od tradicionalnih standarda kompozicije i dizajna; ambivalentan i često krhak emocionalni ton koji odražava savremeni život i vrednosti; korišćenje živih, ali uznemirujuće banalnih harmonija boja; i istovremeno napeto i razigrano predstavljanje predmeta na primitivan način koji saopštava osećaj unutrašnjeg poremećaja i dvosmislenosti.

- Ukoliko je kreativnost pobuna protiv statusa kvo, ona je po definiciji nastojanje da se ujedine suprotstavljene ideje. Međutim, lepota kreativnosti ne mora biti ograničena na dolazak do uspešnog rešenja. Proces sjedinjenja suprotnosti, sam po sebi, takođe može biti lep makar samo zbog svoje namere i smelosti - rekao je Akšaj.

Izložbu možete postiti na: Foundri, Dubai, do 10. januara 2022. godine.

2. Krug života

Ovo je druga samostalna umetnička izložba indijske umetnice Parije Sagar, u Dubaiju. Pod nazivom "Krug života", izloženi radovi govore o samoizražavanju i stvaralačkoj slobodi. 

- Zove se "Krug života" jer kada se svet suočio sa globalnom pandemijom 2020. godine, svi su napravili pauzu da razmisle i pogledaju unutar sebe. Za mnoge je ovo bio najizazovniji period u životu. To je dalo priliku majci prirodi da nas izleči i dopuni energijom - rekla je Sagar. 

- Ovaj put ka samootkriću za mene se pretvorio u umetnička dela - dodala je umetnica.

Izložba je promovisana ranije ovog meseca uz podršku Jasera Al Gergavija, predsednika Nacionalnog pozorišta Dubaija i direktora programa i partnerstava u Ministarstvu za toleranciju i Khalila Abdula Vahida, menadžera vizuelne umetnosti, Uprave za kulturu i umetnost Dubaija. 

Sagar je rekla kako ju je "Krug života" naučio da se ponovo da se prestroji i fokusira.

- Podsvesno sam stvarala krugove na svim svojim slikama kao oblik samomeditacije i lečenja. Oni predstavlja nadu, veru i ljubav u njihovoj najčistijoj suštini - poručila je umetnica. 

Izložbu možete videti u Galeriji 76, Dubai International Art Center (DIAC), do 24. decembra.

3. 50 godina UAE

Preko 100 umetničkih dela pripremili su umetnici iz 15 zemalja za takmičenje koje je organizovao ArtsCrafts povodom proslave 50. godine UAE. 

Onlajn takmičenje je bilo otvoreno za glasanje, a pobednici su proglašeni ranije prošle nedelje na osnovu glasova publike i odluka članova žirija. 

Mohan Ramesh Jadhav (Indija), Jairaj Kumar (Indija) i Saleena Khalik (Katar) osvojili su prve tri nagrade. 

- Održali smo takmičenje na internetu kako bismo osigurali da možemo da podržimo umetnike iz celog sveta i da pomognemo u širenju informacija o njihovim radovima na društvenim mrežama - rekao je Anil Kejrival, osnivač foruma. 

Specijalna nagrada pripala je umetnici Sarasvati Šarmi (Indija), koja je delo naslikala svojim nogama.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Medved VS lamborgini: Kako je šeik ostao bez automobila

Dubai: Upoznajte "pravog" Deda Mraza na EXPO-u 2020

Ko je bio čovek iz Lepenskog vira koji je "oživeo" u Dubaiju

;