BIRO PRIČE

Ko može da aplicira za državljanstvo i pasoš UAE

Donedavno, državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo je dozvoljeno isključivo onima koji su rođeni u ovoj zalivskoj zemlji, a čiji roditelji imaju pasoš UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) odobili su amandmane na Zakon o državljanstvu, dozvoljavajući investitorima, profesionalcima, posebnim talentima i njihovim porodicama da pod određenim uslovima steknu državljanstvo UAE i pasoš koji se visoko kotira na svetskoj listi.

Cilj vlasti u UAE je da na svoje prostore privuku što više ljudi koji će doprineti razvoju i prosperitetu zemlje koja je nastala pre pet decenija i koja je za to kratko vreme uspela da se visoko pozicionira u svetskim okvirima. 

Uslove za apliciranje ispunjavaju doktori, specijalisti, pronalazači, naučnici, posebni talenti, intelektualci, umetnici, kao i članovi njihovih porodica. Sticanje državljanstva UAE biće obavljeno putem nominacija iz sudova vladara i prestolonaslednika, izvršnih veća i kabineta na osnovu nominacija federalnih entiteta.

Državljanstvo UAE nudi širok spektar pogodnosti, uključujući pravo osnivanja ili posedovanja komercijalnih subjekata i imovine.

Uslovi i odredbe

Investitori bi trebalo da poseduju nekretninu u UAE.

Lekari i specijalisti moraju da budu specijalizovani za jedinstvenu naučnu disciplinu ili bilo koju drugu koja je veoma potrebna u UAE. Kandidat mora da ima priznate naučne doprinose, studije i istraživanja od naučne vrednosti i iskustvo u praksi od najmanje 10 godina, kao i članstvo u renomiranoj organizaciji u svojoj oblasti specijalizacije.

Od naučnika se zahteva da budu aktivni istraživači na univerzitetu ili istraživačkom centru ili u privatnom sektoru, sa praktičnim iskustvom od najmanje 10 godina u istoj oblasti. Oni bi, takođe, trebalo da imaju doprinose u naučnoj oblasti kao što je osvajanje prestižne naučne nagrade ili obezbeđivanje značajnih sredstava za svoja istraživanja tokom poslednjih 10 godina. Takođe je obavezno da pribave pismo preporuke od priznatih naučnih institucija u UAE.

Pronalazači bi trebalo da imaju jedan ili više patenata koje je odobrilo Ministarstvo ekonomije UAE ili bilo koje drugo ugledno međunarodno telo, pored pisma preporuke Ministarstva privrede.

Intelektualci i umetnici trebalo bi da budu pioniri u oblasti kulture i umetnosti i dobitnici jedne ili više međunarodnih nagrada. Takođe je obavezno pismo preporuke od povezanih državnih organa.

Ostali zahtevi

Pored apliciranja, ostali uslovi uključuju polaganje zakletve vernosti, obavezivanje da će se pridržavati zakona UAE i zvanično obaveštavanje odgovarajućeg vladinog organa u slučaju sticanja ili gubitka nekog drugog državljanstva.

Može li državljanstvo da bude oduzeto?

U najkraćem, da. Ukoliko onaj ko je dobio državljanstvo i pasoš UAE prekrši uslove zahvaljujući kojima mu je omogućeno da stekne državljanstvo i pasoš isti će mu biti oduzeti.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai policija ispunila san četvorogodišnjem dečaku

VELIKI ARAPSKI UM: U Dubaiju osnovan fond od 100 miliona AED

Novi Zakon o radu od februara 2022. u UAE: Ovo su izmene


;