BIRO PRIČE

IDEX 2019: Svetska premijera aduta srpske vojne industrije

Na Međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju predstavljena je prva srpska leteća bomba

Međunarodni sajam naoružanja "IDEX 2019", koji se održava svake druge godine pod pokroviteljstvom šeika Mohameda bin Zajeda, svečano je otvoren u Abu Dabiju. Na jedinoj izložbi u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike na kojoj se predstavljaju najsavremenije tehnologije namenjene svim vidovima oružanih snaga učestvuje oko 1.300 izlagača iz više od 60 zemalja. Kao i prethodnih godina, i na ovom izdanju IDEX-a srpska odbrambena industrija i "Jugoimport SDPR" su na impozantnom štandu predstavili savremena dostignuća u oblasti naoružanja.

Prva srpska leteća bomba sa GPS navođenjem i borbena bespilotna letelica “Aleks”, razvijene u domaćoj kompaniji "EDePro", glavne su zvezde štanda Javnog preduzeća "Jugoimport SDPR".

  

  

Precizno navođena leteća izuzetno ubojita bomba “PGB-128” je bomba kalibra 128 milimetara sa tandem krilom i celopokretnim repnim površinama. Teška je 50 kilograma, a vođena je INS-om uz korekciju putanje pomoću GPS-a. Zbog korišćenja infracrvenog ili laserskog navođenja na cilj, mogućnost promašaja ovog projektila gotovo da je isključena.

Borbena bespilotna letelica “Aleks” projektovana je tako da poleće vertikalno kao kvadkopter uz nastavak horizontalnog leta uz pomoć jedne potisne elise.

  

Pored prve srpske leteće bombe i “Aleksa”, posetioci srpskog štanda na IDEX-u mogu da vide oklopnjak “Lazar” opremljen osmostrukim lanserom vođenih raketa "Ralas", namenjenih protivtenkovskoj borbi i razbijanju bunkera i brodova, konvertovani vučni top 155 milimetara, artiljerijski sistem "Nora", vozilo "Miloš"...

Otvaranju IDEX-a u Abu Dabiju prisustvovala je i delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom. Organizatori očekuju da će ovogodišnje izdanje IDEX posetiti oko 170.000 ljudi.

Međunarodni sajam naoružanja IDEX privlači visoke državne zvaničnike, predstavnike odbrambene industrije i oružanih snaga koji su potencijalni korisnici sredstava naoružanja i vojne opreme.

BIRO

Foto: Tango sixMinistarstvo odbrane


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Proslava Dana državnosti Srbije u Abu Dabiju

BIRO VODIČ za turiste: Najbolji kafići i restorani u Dubaiju

Gulfud 2019: Zvezde srpske trpeze na najvećem svetskom sajmu hrane 


;