BIRO PRIČE

IDEX 2017: Princ Abu Dabija na štandu Jugoimport SDPR (FOTO)

Na 13. izložbi naoružanja i vojne opreme, zameniku vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE privukli su pažnju novi proizvodi odbrambene industrije Srbije

Na međunarodnoj izložbi IDEX ove godine u Abu Dabiju učestvuje više od 1.200 kompanija iz 65 zemalja. Svoje proizvodne kapacitete u prestonici Emirata predstavljaju srpske kompanije Jugoimport SDPR, Sloboda, Prva petoletka, Zastava oružje, Krušik i Borbeni složeni sistemi.

 

  

Princ Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE, šeik Muhamed bin Zajed al Nahijan posetio je štand Jugoimport SDPR-a, gde su ga dočekali pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović  i potpukovnik Vladimir Tokalić, izaslanik odbrane u Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju. Ispred Generalštaba Vojske Srbije izložbi prisustvuje komandant RV i PVO general-major Ranko Živak.

  

Princ Abu Dabija zadržao se na štandu Jugoimport SDPR-a 25 minuta, gde se upoznao sa četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije. Jedan od njih je artiljerijska raketa sa korekcijom putanje Šumadija, dometa 300 kilometara, namenjena za lansiranje sa višecevnog lansera raketa.

Predstavljen je i bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva Stršljen, sa autonomijom leta od pet sati kada je u pitanju osmatranje, a dva i po sata kada je reč o borbenim dejstvima. Izuzetnu pažnju posetilaca izazvalo je višenamensko oklopno vozilo Miloš, namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, sa pogonom na sva četiri točka. Novitet je i artiljerijska raketa Grad, dometa 52 kilometra, u kalibru 122 milimetra.

  

  

Štand Jugoimport SDPR-a nadmašio je dosadašnja izdanja i po veličini, i po broju, i po značaju eksponata. Osim standardnih proizvoda naših preduzeća kao što su razne vrste streljačkog naoružanja, sve vrsta malokalibarske, srednje i krupnokalibarske municije i komponenata, nevođenih i vođenih raketa, sistema ALAS, optike i optoelektronike, po prvi put su u prirodnoj veličini izloženi samohodna haubica Nora 155mm i oklopno vozilo 8x8 Lazar.

  

  

Delegacija Srbije sastala se sa komandantom vojnog vazduhoplovstva UAE, generalom Ibrahimom Naserom Al Alavijem sa kojim je razmatrana saradnja dvaju vazduhoplovstava, kao i sa kopredsedavajućim komisije za vojnoekonomsku saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba UAE brigadnim generalom Vahidom Al Zakijem.

BIRO/Ministarstvo odbrane


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Svet na dlanu, Srbija u srcu (VIDEO)

Proslava Dana državnosti i Dana Vojske Srbije u Emiratima

Heroji su među nama: Trka za dečji život (FOTO+VIDEO)


;