BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Običaji povodom Ramazanskog bajrama

Dani radosti i veselja za muslimanske vernike

Poslednjeg vikenda u junu 2017. u islamskom svetu biće obeležen Ramazanski bajram, veliki praznik koji sledi posle jednomesečnog posta. Tokom Ramazana koji je ove godine trajao 29 dana vernici su se od svitanja do sumraka uzdržavali od hrane, pića, loših misli i dela, a noću posvećivali posebnim molitvama.

Ramazanski Bajram uvek "pada" 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju “praznikom položenog ispita”.

  

  

Kako se proslavlja Ramazanski bajram?

Prvi dan počinje jutarnjom molitvom koja se naziva bajram-namaz. Pre odlaska na molitvu vernik se kupa, oblači najlepšu garderobu i doručkuje, najčešće neparan broji urmi ili neku drugu hranu pripremljenu za ovo svečano jutro.

Doručkom pre odlaska na bajram-namaz napravljena je razlika između Bajrama kada je zabranjen post i Ramazana kada je zabranjeno jesti od izlaska do zalaska sunca.

  

Bajram-namaz počinje od kada se uzdigne sunce dužine koplja i traje sve do zevala, tj. kada sunce bude na polovini neba.

Preporuka je da se bajram-namaz klanja na otvorenom prostoru, jer tada ima posebnu vrednost.

Takođe, preporuka je da se na bajram-namaz odlazi peške, jer oslikava skromnost postača. S druge strane, pravilo je da se u džamiju ide jednim putem, a drugim se vraća kući.

  

  

Porodični praznik

Prvi dan Ramazanskog bajrama vernici provode u krugu porodice koja se, kako tradicija nalaže, okuplja kod najstarijih članova u znak poštovanja prema njihovim godinama i trudu da održe porodicu na okupu. Deca bivaju darivana poklonima ili novcem.

Drugi dan je dan kada vernici obilaze mezarja (groblja); ovaj dan se ujedno obeležava i kao Dan šehida, odnosno Dan palih boraca.

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima.

Ne propustite da čestitate kolegama, komšijama i prijateljima njihov veliki praznik uz pozdrav „Bajram šerif mubarek Olsun“ ili jednostavnije „Happy Eid“.

 

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Preseljenje u Emirate: Pokušajte, ništa ne gubite! (VIDEO)

Uspešna, moćna i lepa: Prva direktorka banke u Emiratima

Od jeseni: Nove cene cigareta i energetskih pića


;