BIRO PRIČE

Filipove đakonije za vladarsku porodicu u Dubaiju (FOTO)

Timu mladih i uspešnih Srba u Emiratima odnedavno se priključio i Filip Perišić (25) iz Mladenovca, koji u gastronomskom svetu važi za majstora kulinarstva

Kad pogledate hranu koji je mladi kuvar i poslastičar spremao i ovekovečio na fotografijama, možete da kažete samo: „Vau, ovo je vrhunska umetnost!“

Delicije koje izlaze iz gastronomske radionice Filipa Perišića, a u koje je uložio mnogo znanja, kreativnosti, truda, posvećenosti i ljubavi, i po ukusu i po izgledu dostojne su kraljevske gozbe. Poslednjih meseci, upravo tamo i završavaju – na trpezi vladarske porodice iz Dubaija.

Filipova gastromonska avantura započela je kada je navršio 21. godinu i otišao na Karibe.

- Većina ljudi u Srbiji uvek zamišlja kako bi volela da živi negde gde je stalno toplo, pa sam tako i ja odlučio da odem da u toplije krajeve, u Dominikansku Republiku – kaže Filip Perišić za Naš Biro. - Iako nisam skoro ništa znao o toj zemlji, izazov i poziv prijatelja da dođem bili su neizbežni. Sam doživljaj da odlazite od svoje kuće, ostavljate prijatelje, drugare, posao i porodicu ne igraju ulogu da se odlučite na odlazak, a da pritom ne znate nijedan strani jezik  i da realno stanje države u koju dolazite ne poznajete, za mene, kao za mladog čoveka, bio je izazov i avantura, a za kuvara i poslastičara iskustvo i napredak.

  

U zemlji salse

Beograd - Brisel – Dominikana, let koji će Filip zauvek pamtiti, baš kao i sletanje na ostrvo gde je život uz zvuke salse, bachate i merengea neopisiv...

- Za neke ljude Dominikanska Republika je leglo kriminala, prostitucije i bezakonja, zemlja u kojoj sa novcem možete sve, a za mene najlepši deo Kariba i neopisivog iskustva! Bio sam smešten u južnom delu ostrva koje je pretežno naseljeno melezima i crnom populacijom; uz njih sam progovorio španski i engleski – priseća se naš sagovornik.

Na Karibima je ostao dve godine. Pored toga što je lokalno stanovništvo i goste iz celog sveta osvojio srpskim poslasticama, stekao je prijatelje sa kojima se redovno čuje, a kad god ugrabi priliku ode i da ih poseti:

- Japanac, Francuz, Španac, dve prijateljice iz Meksika, kolega Italijan, brat Slovenac i moj prijatelj iz Srbije su mi pomogli i ulepšali zivot u Dominikanskoj Republici. Oni su bili, a i dalje su moja porodica i prijatelji.

  

Tajne svetskih kuhinja

Sa životom u Dominikani i probijenom barijerom odlaska od kuće dobio je želju da proputuje svetom, i to je i počeo da radi. Jamajka, Grčka, Austrija, Francuska, Belgija, Nemačka, Luksembrug, Holandija, Švajcarska, Slovačka, Mađarska, Rumunija, a sada i Ujedinjeni Arapski Emirati su zemlje koje je Filip posetio, a u nekima živeo i nadograđivao iskustvo kuvara i poslastičara. Najveće tajne gastronomije, kaže, još nije izučio:

- Moj početak je mali, tek osam godina se bavim ovim poslom, a kuvanje je mnogo opširno i svakog trenutka napreduje, svakog dana učite nešto novo... Učite do kraja života! Ovaj posao morate da volite da biste uopšte i mogli da ga radite. Tajne u kuvanju su svuda oko nas, samo ih treba prepoznati i ukrasti.

Priznaje da retko kada zapisuje recepte i u šali dodaje da mu se dešava da neke i zaboravi. Sve što spremi deli sa svojim pratiocima na Instagramu. Filipov Instagram profil zapratite OVDE

Dubai - mali Njujork u pustinji

Poziv za Dubai usledio je kao logičan sled stvari:

- Nisam mogao da izbegnem Dubai posle radnog iskustva i sa rečnog broda i pustolovina Dunavom, Rajnom i Majnom. Poslovnu ponudu dobio sam od svojih prijatelja iz rodnog grada. U Dubaiju radim za vladarsku porodicu kao kuvar i poslastičar. Počeo sam da ih osvajam srpskom kuhinjom i poslasticama. Uglavnom su navikli na tradicionalnu arapsku, indijsku i libansku kuhinju, ali sad već počinju da vole grčku, srpsku i italijansku hranu. Trenutno iskustvo iz Dubaija je za mene sasvim nešto novo... Mali Njujork u pustinji! Tako vidim sve ovo ovde.

  

Filipove đakonije isprobale su zvezde srpske estrade, naši legendarni glumci i sportisti, ali i ambasadori Poljske, Argentine, Japana i Nemačke koji su u diplomatskoj misiji u Dominikani. 

   

Kod kuće je najlepše

Mladi gastronom planira da se zadrži u Emiratima dok ne otkrije sve tajne arapske kuhinje. Možda to bude godinu dana, možda dve... Čezne da ode u Argentinu, Kinu, Japan... Ipak, svoju budućnost vidi u domovini:

- Voleo bih da u Srbiji u nekoj daljoj budućnosti otvorim svoj restoran i da budem profesor u školi, da svoje iskustvo prenesem mladim osobama koje žele da postanu kuvari. Za sada vidim sebe u svim zemljama sveta, jer sam u potrazi za novim iskustvima i znanjem.

Foto-galeriju Filipovih gastronomskih remek-dela možete da vidite OVDE

Snežana Moldovan

Foto: Privatna arhiva


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Foto-priča: Top 10 razloga da Dubai postane vaš novi dom

Iz prve ruke: Posao u Abu Dabiju - moja zlatna kočija (VIDEO)

U carstvu luksuznih automobila u Dubaiju (VIDEO)


;