BIRO PRIČE

Festival pomorske baštine – povratak u prošlost prestonice

Napravljen je po uzoru na selo od pre šest decenija i vraća posetioce u vreme kada je stanovništvo Abu Dabija živelo od ribarenja i ulova bisera

U Al Baharu na Kornišu u Abu Dabiju do 27. marta trajaće Festival pomorske baštine. Ovaj festival posetioce vraća u vreme kada su stanovnici prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata živeli u harmoniji sa morem, gradeći održiv i prosperitetan način života i negujući veštine koje su se prenosile kroz generacije, kao što su pecanje, trgovina i ronjenje bisera, i to samo pre 60 godina.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da dožive intimno okruženje lokalnog priobalnog sela, ali i da čuju pomorske priče i veštine koje dele tradicionalni pomorci, trgovci i zanatlije.

Festival je napravljen po uzoru na istorijsko selo. Organizatori su razgovarali sa stručnjacima za nasleđe da bi što bolje razumeli kako su nekadašnji stanovnici Abu Dabija provodili dane, šta su nosili, šta su jeli...

Čak su i tezge na festivalu modelovane na osnovu njihovih svedočenja o tome kako su izgledale kuće u selu koje je u poslednjih 60 godina preraslo u metropolu.

- Važno je da nova generacija zna kakav je život bio pre i odakle dolazimo - kaže Džuma Muhamed Al Rumaiti koji vodi Pomorski muzej u Abu Dabiju.

- More je bilo naš spas. Ove veštine su bile neophodne za preživljavanje. Život je bio težak, naravno, ako ga posmatramo sa vremenske distance od šest decenija, ali oni ga nisu tako videli.

Jedna od najzanimljivijih zona na festivalu je riblja pijaca. Dok prodavci prodaju ribu koja je stigla iz Egipta, Turske i Omana, lokalni ulov je u centru pažnje.

Postavljena je i svojevrsna "aukcijska zona" koja omogućava posetiocima festivala da se nadmeću za najsvežiju ribu i morske plodove, uključujući hamur i deveriku, kolokvijalno poznatu kao "sultan Ibrahim". Kupci mogu da odnesu ribu na pripremu i ispeku je na roštilju ili spreme po tradicionalnim receptima.

Oko riblje pijace nalaze se tezge na kojima se prodaje sve - od kous korpi ispletenih od palmi, do meda, štapova za pecanje, pa čak i starinskih igara "Monopola".

Nekoliko koraka od pijace i atmosfera se menja, jer deo Retro Abu Dabija slavi osamdesete i devedesete godine prošlog veka. Klasične pesme koje se pevaju na moru ovde su zamenjene pop muzikom.

Tu su i pekare i poslastičarnic, a posebna poslastica je prostor za tradicionalne igre, kao što je rvanje prsa u prsa, poznato kao Al Mutaraha, i Al Taba, koju organizatori opisuju kao "bejzbol, ali se igra sa palminim listovima i urmama".

Policija Abu Dabija će se takmičiti u nizu igara nasleđa poslednjeg dana festivala u okviru proslave zlatnog jubileja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom festivala biće održane i tradicionalne veslačke trke koje organizuje Emirates Heritage Club. Timovi će se takmičiti u pet trka na 12 metara duž Korniša za šampionsku titulu. Finalna trka biće održana 26. marta.

Ulaz na Festival pomorske baštine košta 30AED za odrasle i 15AED za decu uzrasta od pet do 12 godina. Festival će biti otvoren svakog dana od 16 do 23 časa.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Festival u Šardži: 33 dana šopinga i popusta

Ramazan u UAE: Zaposleni u privatnom sektoru radiće skraćeno

Dijana zna sve tajne arapskog: Ovo je jezik budućnosti


;