BIRO PRIČE

Emirati: Uskoro obavezna licenca za rad sa decom

Vaspitači, učitelji, nastavnici, kao i treneri svih profila neće moći da se zaposle u UAE bez potvrde psihologa da su podobni za rad sa najmlađima.

Do sredine 2016. godine svi prosvetni radnici, zaposleni u vrtićima, kao i sportski treneri koji rade sa najmlađima moraće da prođu poseban psiho-test kojim će obezbediti licencu za rad sa decom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovaj potez koji će biti regulisan Zakonom o deci  je, kako objašnjavaju nadležni, usmeren na zaštitu najmlađih od seksualnog zlostavljanja.

Pored procene psihologa, oni koji rade sa decom moraće da dostave i potvrdu da nemaju krivični dosije. Ukoliko je neki vaspitač, učitelj, nastavnik ili trener već pred sudom odgovarao za zlostavljanje dece, neće moći da se zaposli u vrtiću, školi ili kao predavač u vannastavnim aktivnostima čak i ako ima oslobađajuću presudu.

Mosa Salem Al Shoomi iz Ministarstva za socijalna pitanja kaže da je ova mera zapravo prevencija bezbednosti najmlađih:

- Osoblje koje radi sa decom u vrtićima, na bazenima, na sportskim treninzima, kao i u muzičkim školama i centrima za obuku za rad na računarima, moraće da obezbedi licencu akreditacionog tela da može da obavlja tako osetljive poslove.

Nova licenca, slična onoj koju imaju zaposleni u zdravstvu, stupiće na snagu u dve faze - zaposleni u vrtićima moraće da obezbede licencu do sredine 2016. godine, a mentori i treneri u centrima za različite vrste obuka namenjenih deci biće  u obavezi da pribave licencu do početka 2017. godine.

Za strance - dupla papirologija

Da bi radili sa decom, strani državljani će, pored odlaska kod psihologa u Emiratima, morati da i iz zemlje iz koje dolaze donesu potvrdu psihologa da su sposobni za rad sa decom, kao i potvrdu da nisu krivično gonjeni. Licenca će najverovatnije važiti tri godine, posle čega će biti obnavljana. Ministarstvo za socijalna pitanja biće u stalnom kontaktu sa Ministarstvom za rad i Generalnim direktoratom prebivališta i boravišta za strance, kako bi mogućnost eventualnih malverzacija bila svedena na minimum.

Osobe koje su osuđene zbog zlostavljanja dece moraće da stanuju najmanje pet kilometara od dece čiju su bezbednost ugrozile. Cilj ovakvog predloga zakona je da deca budu zaštićena od bilo kakvog psihološkog neuspeha,

Uvođenje licenci za rad sa decom je rešenost emiraćanskih vlasti da eliminišu zapošljavanje nekvalifikovanog osoblja koje će biti u kontaktu sa najmlađim članovima zajednice.

BIRO/Khaleejtimes

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Vozači, oprez: Nove kazne za saobraćajne prekršaje u Emiratima!

Dubai: Nema vize bez zdravstvenog osiguranja

Emirati: Uskoro porez na dobit i PDV


;