BIRO PRIČE

DUBAI ŠKOLICA: Govori srpski da te ceo svet razume! (FOTO)

Ćirilica, Tesla, Desanka Maksimović, Obrenovići, Karađorđevići, slava... Ne dozvolimo da naša deca zaborave odakle potiču!

Iz godine u godinu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sve je više ljudi iz Srbije. Dobre poslovne mogućnosti i veće šanse za napredovanje svakako su glavni motivi većine naših iseljenika za dolazak u pustinju. Ali, ma koliko kvalitet života na novom podneblju bio bolji domovina se nikada ne zaboravlja, a ljubav prema srpskoj tradiciji, kulturi, istoriji i običajima često postaje snažnija kad spustimo kofere na tlo druge države.

Većina roditelja iz Srbije koji žive u Emiratima zna da u Dubaiju postoji jedna jedina adresa na kojoj njihovi mališani mogu da steknu šira znanja o državi iz koje potiču. To je “Dubai Školica”, koja će ove godine s ponosom upisati sedmu generaciju polaznika. O značaju “Dubai Školice” svedoče generacije koje su prošle kroz nastavni program u Dubaiju, a koje su s nestrpljenjem iščekivale svaki odlazak u školsku klupu, željne da upiju znanja o Srbiji i kasnije ih, na velikim junskim priredbama, prezentuju gostima iz domovine i inostranstva. Tako su mališani iz Srbije koji žive u Emiratima postali najbolji promoteri svoje otadžbine u ovom delu sveta.

Kako će ove godine izgledati druženje u “Dubai Školici”, šta će deca moći da nauče i kakvi noviteti čekaju polaznike za Naš Biro govori njen osnivač Ksenija Preković.

- Uslovi upisa su vrlo jednostavni: osnovno znanje govornog srpskog i želja da se nauči više o zemlji odakle dolazimo - jeziku, kulturi, književnosti – kaže Ksenija Preković. - Kvalitet škola u UAE je dobar, ali kako te škole prate engleski ili američki nastavni program, fokus je, prirodno, na učenju književnosti, geografija i istorija tih zemalja. Mi deci “popunjavamo rupe” u znanju o sopstvenoj zemlji, srpskoj istoriji, geografiji i srpskoj kulturi uopšte, upoznajući ih sa našom književnošću, znamenitim ličnostima i, naravno, učeći ih pravilnom pisanju i izražavanju na srpskom jeziku.

  

  

Koliko često će biti održavana nastava?

- Nastava je svake druge subote, počevši od 7. oktobra. Radionice traju četiri sata, što obuhvata dva dvočasa i pauzu. Škola je podeljena u tri tromesečja i pokriva celu školsku godinu, od oktobra do juna.

  

Po kom programu će deca učiti ove godine?

- Programi po kojima deca uče zavise od nivoa znanja i uzrasta, pošto imamo decu od pet do 15 godina, kao i različite nivoe znanja, od onih koji samopouzdano čitaju i govore, do onih sa vrlo ograničenim znanjem srpskog. Deca su podeljena u četiri grupe, i na primer za starije grupe program je kombinacija učenja jezika, srpske književnosti, naše geografije i istorije. Za one najmlađe fokus je na opismenjavanju, učenju ćirilice i proširivanju vokubulara.

  

  

Koliko dece je u prethodnim godinama pohađalo Dubai školicu i koliko dece koja nisu sa prostora ex-Yu je imalo prilike da uči o srpskoj istoriji, geografiji, običajima...?

- Kroz “Školicu” je do sad prošlo oko stotinak dece, uglavnom iz Srbije. Imali smo i decu iz drugih bivših jugoslovenskih republika, kao i decu čiji je samo jedan od roditelja sa naših prostora.

  

Da li ćete u ovoj školskoj godini imati goste-predavače iz Srbije?

- Budući da je “Dubai Školica” samofinasirajuća, naši budžeti su ograničeni, ali kad god je to moguće, pokušamo da organizujemo nešto drugačije. Trenutno smo u razgovorima sa Ambasadom Srbije o potencijalnoj saradnji sa školom “Lujo Davičo” iz Beograda koja dolazi u decembru u UAE na turneju i čiji bi članovi došli da nam održe čas.

  

Da li ćete proširiti delovanje “Dubai Školice” i na Abu Dabi?

- Dok ne budemo imali dovoljno dece da oformimo grupu za Abu Dabi, to nažalost neće biti moguće. Doduše, trenutno imamo i par dece koja dolaze iz Abu Dabija, ali ukoliko se okupi dovoljno velika grupa za Abu Dabi, svakako da bismo bili zainteresovani.

Više o "Dubai Školici" možete da pročitate na njihovom zvaničnom sajtu - kliknite OVDE

Zapratite "Dubai Školicu" na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - kliknite OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Inicijativa srpske dijaspore - osnivanje razvojne banke

Zlatni prsti srpske učiteljice: Remek-dela od salveta (FOTO)

PRIČA NEDELJE: Kampovanje u Srbiji - raspust za pamćenje


;