BIRO PRIČE

Zlatni prsti srpske učiteljice: Remek-dela od salveta (FOTO)

Jedinstvena tehnika čeka verifikaciju Ginisove komisije

Gordana Marković (58) iz Jagodine po zanimanju je učiteljica, a po vokaciji umetnik čija kreativnost, talenat i mašta ne poznaju granice. Pre deceniju i po osmislila je tehniku izrade slika koja je jedinstvena u svetu; Gordana radi replike poznatih dela svetskih majstora pomoću „končića“ napravljenih od salveta. Ona, naime, secka salvete, uvrće ih prstima i tako stvara originalni materijal za izradu slika.

- Na času likovne kulture, kao i na slobodnim aktivnostima, volim da deca upoznaju različite materijale i rade sa njima – kaže Gordana Marković za Naš Biro. – I ja radim sa kartonima, peskom, drvetom, perlicama..., pa sam tako došla na ideju da sa svojim đacima uradim jednu sliku od salveta. Svidelo mi se, i potom sam počela sa motivima koje sam sama osmislila. Vremenom, postalo mi je sve zanimljivije i odlučila sam da pokušam da napravim neku repliku poznatih umetnika. Uzor su mi bili slavni slikari - Mikelanđelo, Gustav Klint i Hokusai.

Original

 

 

...i replika napravljena od salveta

  

Za izradu slika koristi lepenku kao osnovu, makaze, lepak i papirne salvete. Da bi napravila sliku prosečnih dimenzija potrebno joj je mesec i po dana rada, a za slike većeg formata - oko osam meseci.

- Količinski, za izradu prosečne slike ne treba mnogo salveta, ali je potrebno da ih imam mnoštvo zbog različitih boja i nijansi – objašnjava sagovornica Našeg Biroa iz čije umetničke radionice je do sada izašlo oko 40 slika.

  

  

Javnost je Gordanina umetnička dela po prvi put mogla da vidi 27. juna 2012. godine u Kulturnom centru u Jagodini, a potom i u decembru 2014. u Paraćinu. Nekoliko njenih slika mogli su da vide posetioci manifestacije „Noć muzeja“ 2015. godine, a prošle godine briljirala je na Međunarodnoj izložbi u Lapovu, na kojoj je njena replika Mikelanđelove „Delfijske Sibile“ osvojila prvo mesto za tehniku rada. Ali, baš ta nagrađena tehnika je, čini se, ono što zbunjuje ljude iz umetničkog sveta...

- Konsultovala sam se i sa poznatim slikarima, kažu da je to što radim divno, ali ipak ne razumeju kako i kojom tehnikom radim. Zato, valjda, i nailazim na prepreke. Pošto ova tehnika nema ime, a izgleda da sam ja inovator u tome, nazvala sam je jednostavno ’Gocina tehnika’ – prepričava Markovićka.

 

  

Pisala je i Ginisovoj komisiji, jer je posle 15 godina rada, istraživanja i razgovora sa eminentnim stručnjacima iz sveta umetnosti sigurna da nema konkurenciju. U iščekivanju odgovora, Gordana vredno stvara nove slike, nadajući se da će one naći put do ljudi koji prepoznaju prave vrednosti.

BIRO

Foto: Privatna arhiva


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Ponos Srbije u svetu: Kustendorf poneo laskavu titulu

Foto-priča: Fascinantni mozaici od kamena

Nišlijka na Bahamima: Kad želje postanu stvarnost (FOTO)


;