BIRO PRIČE

Dubai počinje zakazivanje za buster dozu antikovid vakcine

Osobe koje su vakcinisane sa dve doze cepiva Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca i Sputnjik V mogu da rezervišu treću, buster dozu 

Rezervacije za buster dozu vakcine  protiv korona virusa počinju danas u Dubaiju za stanovnike koji su vakcinisani protiv korona virusa pre više od šest meseci.

Osobe koje su vakcinisane sa dve doze cepiva Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca i Sputnjik V mogu da rezervišu treću, buster dozu vakcine preko telefona u Dubai Health Authority.

Vlada je kasno sinoć saopštila da svi odrasli sada imaju pravo na treću dozu vakcine. Do sada je buster bio uglavnom ograničen na osobe koje imaju hronične bolesti, starije od 50 godina i one koje su dobile Sinopharm vakcinu u ranoj fazi kampanje vakcinacije protiv korona virusa.

Stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata vakcinisani AstraZenecom ranije nisu mogli da se prijave za buster dozu. Mali broj stanovnika UAE koji su uzeli Sputnjik V, vakcinu ruske proizvodnje, ohrabreni su da se prijave za buster dozu.

Šta do sada znamo o Omikron varijanti korone?

Naučnici u Južnoj Africi identifikovali su novi soj korona virusa, nazvan Omikron, Ova varijanta proglašena je varijantom za zabrinutost, a novi slučajevi zabeleženi su širom Evrope, kao i u Australiji i Africi.

Na osnovu trenutnih preliminarnih informacija Svetske zdravstvene organizacije, najnovija varijanta korona virusa sadrži veliku genetsku mutacija koja utiče na karakteristike virusa kako bi se brže širio. Istraživanja su u toku kako bi se otkrilo koliko bi novi soj – prvobitno poznat kao B. 1.1.529 – mogao biti virulentan i koliku zaštitu bi postojeće vakcine mogle da pruže od teških simptoma i prijema u bolnicu.

Nekoliko zemalja već je uvelo obnovljena ograničenja putovanja, uključujući Izrael, Japan i Maroko koji su danas potpuno zatvorili granice za strance.

Kako se svetska turistička industrija priprema za jedan od najprometnijih prazničnih perioda u poslednjih nekoliko godina, efikasna kampanja za dobijanje treće doze vakcine mogla bi da bude od velike važnosti.

Kako da rezervišem buster? 

Zakazivanje se može obaviti ili preko DHA aplikacije ili kontaktiranjem centra na 800342.

Stanovnici UAE mogu da izaberu dan, vreme i lokaciju za primanje buster doze unutar aplikacije.

Ko ima pravo na buster dozu?

Svako lice starije od 18 godina koji je primio drugu dozu vakcine protiv korona virusa pre najmanje šest meseci

Šta bi trebalo da ponesem?

Emirates ID je potreban svima, dok vlasnici vize za Dubai takođe moraju da imaju kod sebe pasoš i kopiju vize za Dubai.

Oni koji žive u Dubaiju, ali imaju boravišnu vizu UAE izdatu negde drugde, takođe moraju da donesu dokaz o prebivalištu.

Da li mi je potreban broj medicinske dokumentacije? 

Da. Prijavite se unošenjem Emirates ID broja na adresi https://www.dha.gov.ae/en/pages/mrn.aspx .

Gde mogu da nabavim buster dozu?

  •  Za'abeel Health Centre
  • Al Mizhar Health Centre
  • Al Barsha Health Centre
  • Nad Al Hamar Health Centre
  • Albiet Metwahid Hall in Al Warqa
  • Al Garhoud Medical Fitness Centre
  • Al Karama Medical Fitness Centre
  • One Central Covid-19 Vaccination Centre (za ovu lokaciju prijavljivanje za buster dozu važi do 16.12.2021.godine)


Da li mi je buster neophodan za putovanje?

Ne još, ali to će se verovatno promeniti početkom 2022. godine, pošto sve više zemalja menja svoju politiku potpuno vakcinisanih kako bi uključilo i treću, odnosno buster dozu.

Preporuka u EU mogla bi da postavi rok važenja vakcine od devet meseci zbog naučnih istraživanja koja pokazuju pad imuniteta nakon šest meseci.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Povodom Dana državnosti privatnom sektoru 3 slobodna dana

Žene iz Emirata oduševljene modelima dizajnerke iz Srbije

UAE: Kad i gde morate da nosite masku


;