BIRO PRIČE

Budućnost je stigla: Srbija ima novog Teslu! (FOTO+VIDEO)

Genijalac iz Srbije osvaja Ameriku i čitav svet.

Tepavca u svetu već nazivaju novim Teslom

                                                    

Nikola Tesla je zapažen uspeh ostvario tek kada je otišao u Ameriku. Njegovim stopama je krenuo i naš novi mladi naučnik Nikola Tepavac (21) iz Kikinde, student treće godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koji nije ni slutio da će se tokom jednogodišnjeg boravka u Americi u Srbiju vratiti kao svetski prvak – za najinovaciju u robotici.

Iako je među svojim kolegama dobio nadimak Tesla, mladi inovator je poređenje sa najvećim genijem i opravdao i sa svojim kolegama izumeo humanoidnu robotsku ruku, koje je Američko društvo mašinskih inženjera proglasilo za najbolji izum na svetu.

                   

Nikola u svojoj radionici

                   

Takmičenje pod nazivom “I am 3D challange” koje je održano u Bostonu od 3. do 5. avgusta okupilo je 120 timova iz celoga sveta, tročlani tim sastavljen od tri mlada naučnika – Nikola Tepavac, Skot Hil i Čarls Dejvis, sa Tehnološkog fakulteta u Tenesiju, osvojio je nagradu za najinovatniji izum u robotici.

Ovo takmičenje svake godine nudi novi izazov, a ovogodišnji je bio aditivna proizvodnja, odnosno proizvodnja izuma uz pomoć nove tehnologije 3D štampe.

                

Pobednički tim

                    

– Dugo smo radili na ovom projektu. Slali smo naše video-snimke, animacije i tehničke crteže, te je žiri odlučio da se plasiramo među prvih dvadeset timova koji su predstavili svoj izum. Svi smo podjednako zaslužni za ovu nagradu, svako od nas u timu je imao svoj zadatak – Skot Hil je stručnjak za 3D štampu, Čarl Dejvis je bio zadužen za mehaniku, dok sam ja bio baziran na mehanici, elektronici i softveru – rekao nam je mladi naučnik.

Prvobitna ideja je bila da se ruka koristi za humanoidnog robota koji će se kretati, ali smo onda odlučili da ruka ima praktičniju primenu, npr. u medicini, te ruka odgovora medicinskim proteticima za amputirane – objasnio je Nikola.

             

Pobednički izum

               

Robotska ruka je tako napravljena da je dovoljno da se “nakači” na korisnika i da on sa impulsa ostalih mišića tom rukom može da upravlja.

Zašto je upravo ovaj izum proglašen za najbolji na svetu, razlog je u funkcionalnosti šake, uz pomoć specijalnog softvera.

           

                 

Svoju nagradu posvećujem svome ocu koji je preminuo januara ove godine. Sve što znam i sve što sam ikada stvorio naučio sam od svoga oca, koji je bio moj životni mentor – kaže Nikola. 

Ceo intervju možete pročitati OVDE

            

A. Tanasković/Telegraf

                    


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIROje portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Upoznajte elitu: Najmoćniji ljudi Bliskog Istoka (FOTO)

Bosanka pobijedila u izboru National Geographica!

Ispovest gastarbajtera: Gorka istina o „slatkom životu“

;