BIRO PRIČE

BIRO vodič: Kako da upišete dete u školu u Emiratima

Kad mališani iz ex-Yu treba da nastave školovanje u pustinji, roditelji se suočavaju sa nizom dilema i nepoznanica...

Ukoliko ste dobili posao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i odlučili da vam se priključe ostali članovi porodice, a vaše dete je već započelo školovanje u domovini i trebalo bi da ga nastavi na novom podneblju, verovatno ste u dilemi kako da odaberete pravu školu u pustinji i šta vam je potrebno od dokumentacije.

U Dubaiju se nalaze 194 škole, a u Abu Dabiju ima ih 185, i rade po 16 nastavnih planova i programa. Koliko je ova informacija dobra, toliko može da deluje zbunjujuće na roditelje, jer se najpre nameće pitanje po kom programu bi dete trebalo da nastavi školovanje kako bi se što lakše uklopilo u obrazovni sistem.

  

Kako da pronađem pravu školu za moje dete?

Napravite spisak škola koje odgovaraju obrazovnim potrebama vašeg deteta. Razgovarajte sa prijateljima čija deca već pohađaju škole u UAE, saslušajte njihova iskustva i savete. Takođe, popričajte i sa kolegama – svako će vam iskreno reći svoje utiske i tako vam dati smernice u kom pravcu bi trebalo da razmišljate.

Kada obavite ovu vrstu neformalnog istraživanja, već će vam biti jasnije kakav nastavni plan i program želite da odaberete za svoje dete. Takođe, prelistajte izveštaje školske inspekcije koje su napravili zaposleni u Upravi za obrazovanje, jer će vam to pomoći da se dodatno informišete o rezultatima koje škola ima i da potom napravite uži izbor. Potom zakažite sastanak sa zaposlenima u školama koje ste stavili na najuži spisak. Na sastanku se raspitajte o opštoj oceni škole, vannastavnim aktivnostima, broju dece u razredu, nastavnom osoblju...

  

  

Kako da izaberem pravi nastavni program?

Ukoliko ne nameravate da ostanete duže u UAE, zbog čega će vaše dete biti prinuđeno da menja školu (ili zbog povratka u domovinu ili zbog preseljenja u neku drugu državu), birajte međunarodni nastavni program. Tako ćete olakšati detetu da nastavi sa učenjem ma gde da vas život odvede u godinama koje dolaze.

  

Koliko košta školarina?

U ex-Yu smo navikli da je školovanje besplatno. Iako roditelji moraju da kupe i knjige, i sveske, i sav nastavni pribor, klasične školarine na Balkanu u državnim osnovnim školama nema. Ali, na Bliskom istoku nije tako. Školarina se plaća u odnosu na izabranu školu, njen rejting, predavače, vannastavne aktivosti... Obrazovne ustanove u Dubaiju i Abu Dabiju mnogo se razlikuju kada je reč o visini školarine. Da biste proverili rejting odabrane škole u Dubaiju i visinu školarine, kliknite OVDE, a ukoliko živite u Abu Dabiju i planirate da dete upišete u tamošnju školu kliknite OVDE

Imajte u vidu da u najpopularnijim školama postoji lista čekanja, pa ako znate da će vam se dete pridružiti iduće godine u pustinji, nije loše da već sada počnete da se raspitujete o uslovima upisa.

  

Kako da obavim upis?

1. Popunite obrazac online

2. Obezbedite potrebna dokumenta za upis, zakažite razgovor sa zaposlenima u željenoj školi i uplatite naknade za prijavu. Ukoliko vam na razgovoru odmah ponude da upišete dete kod njih, ipak malo sačekajte, jer ćete verovatno moći da dogovorite nižu cenu školarine od one koja vam je na sastanku ponuđena.

3. Kada definitivno odaberete željenu školu i od njih dobijete ponudu pismenim putem, neophodno je da uplatite depozit.

  

Koja dokumenta su potrebna?

- obrazac za prijavu 

- kopija pasoša deteta i roditelja na kojima se vidi UAE viza 

- Emirates ID 

- osam fotografija veličine kao za pasoš 

- kopija Izvoda iz matične knjige rođenih za dete 

- svedočanstva za poslednje dve godine školovanja 

- potvrde o vakcinaciji 

- potvrda o školskom transferu

Ukoliko ne pribavite navedenu dokumentaciju odmah, većina škola će omogućiti da ono što niste priložili dostavite u roku od nekoliko nedelja.

  

Kako izgleda prijemni test za dete?

Školarac će polagati ispit iz matematike, engleskog jezika i prirodnih nauka. U obzir će biti uzete i njegove ocene iz škole iz koje dolazi.

  

Koji je vremenski okvir za upis?

Roditelji koji žele da upišu dete u neku od elitnijih škola, moraju da povedu računa o zakazivanju razgovora u vezi sa upisom mnogo pre početka školske godine. U onim školama u kojima nema mnogo đaka prijem novih učenika obavlja se do septembra. U školama koje rade po britanskom i američkom nastavnom programu, prijem za sledeću školsku godinu otvara se 1. marta.

Za onu decu koja dolaze u UAE pošto školska godina već počne, roditelji moraju da zakažu razgovore u svim školama koje su stavili na spisak, kako bi proverili u kojoj od njih ima mesta za njihovo dete.

  

Dobra vest

Bez obzira na to što vam procedura oko upisa deteta u školu možda izgleda komplikovano i čini vam se da zahteva "čitavu večnost" ili puno radno vreme jednog roditelja da bi dete bilo upisano u školu visokog rejtinga, u praksi to nije tako. Istina je da ćete morati malo više da se posvetite ovom zadatku, ali će zato vaša deca zaista uživati u periodu školovanja

Jer, učenje je lako (mnogo lakše nego u školama na Balkanu), nastavni program je zanimljivo osmišljen, nije zastareo i nema "praznog hoda", nastavno osoblje je motivisano da radi na jačanju takmičarskog duha i oslobađanju kreativnih potencijala kod dece, vaši mališani će steći brojne prijatelje iz svih krajeva sveta... Benefita je zaista mnogo, pa ćete i muku oko papirologije brzo zaboraviti!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Balkanska hrana osvaja Dubai: Nov meni brže stiže do vas!

FOTO-PRIČA: Top 10 dokaza da je Dubai postao vaša druga kuća

Veliki BIRO VODIČ: Ponašanje na društvenim mrežama u UAE


;