SPORT

Zlatne košarkašice: Srbija pobedila na Eurobasketu (VIDEO)

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope!

Jun 2015. u istoriji srpskog sporta biće upamćen po neverovatnim pobedama u kolektivnim sportovima! Najpre je omladinska reprezentacija Srbije u fudbalu osvojila svetski šampionat - opširnije pročitajte OVDE, na Evropskim igrama u Bakuu vaterpolisti su izborili zlato, a na Vidovdan ženska košarkaška reprezentacija donela je prvo zlato Srbiji u ovom sportu.

finalu prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji devojke iz tima Marine Maljković pobedile su selekciju Francuske sa 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19). Ovo je ujedno i prva medalja za košarkašice posle srebra na prvenstvu Evrope u Izraelu 1991. godine. Zlatne srpske devojke ne samo da su savladale protivnice iz Francuske, već su izborile i direktan plasman za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine! I ne samo to - one su osvojile prvu zlatnu medalju u ženskoj košarci u istoriji Srbije!

Srbiju su do pobede predvodile sjajne Ana Dabović sa 25 poena i Sonja Petrović sa 22 i osam uhvaćenih lopti. Danijel Pejdž ubacila je 12 poena, a imala je osam skokova. U ekipi Francuskle najefikasnija bila je Gruda sa 16 poena, jedan manje ubacila je Čačuang, a sa 13 poena utakmicu je završila Dumerc.

- Čestitke Francuskinjama na fer-pleju, a čestitke i celom timu od broja četiri do broja 15. Ovo je zaista tim, nije važno ko iskoči. Večeras nam je kapiten (Milica Dabović) bila povređena i druge devojke su preuzele odgovornost. Ovo je veliko dostignuće za našu zemlju. Devojke treba da budu ponosne, ovo je nešto čudesno i neverovatno - rekla je Marina Maljković posle meča.

- Presrećna sam, zbog cele svoje zemlje i zbog toga što su nas gledale devojčice i što smo ih možda motivisale da počnu da igraju košarku. Došle smo da se borimo i htele smo da predstavimo svoju zemlju na pravi način, i da imamo poštovanja prema svima - rekla je Ana Dabović.

Čestitamo ženskoj košarkaškoj reprezentaciji na istorijskom uspehu!

BIRO/RTS

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Naš Biro vam menja život: Uvek ima nade

10 stvari koje možete da kupite za jedan dirham

Rođeni ste u Jugoslaviji? Ovo će vas ganuti do suza!


;