SPORT

Nole ponovo kralj Njujorka

Najbolji teniser planete u finalu US opena savladao Rodžera Federera sa 3:1.

Nole je još jednom pokazao zašto je najbolji na planeti. U finalu poslednjeg grend slema srpski teniser je posle skoro tri i po časa borbe savladao večitog rivala Švajcarca Rodžera Federera sa 3:1, po setovima 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 i tako posle četiri godine ponovo podigao pehar namenjen šampionu US opena.

Jači od kiše i publike

Nije, međutim, išlo sve tako glatko kao što rezultat kaže. Sam početak finalnog duela kasnio je puna tri sata zbog kiše koja je neumorno lila nad "Velikom jabukom". Uz to od prvog servisa, pored raspoloženog Federera, Đoković je protiv sebe imao i publiku koja ne samo da je u velikoj većini bila naklonjena njegovom rivalu, već se potpuno nesportski ponela. Svaku Noletovu grešku ispraćala je aplauzom, dok bi svaki njegov dobar potez pratili zvižduci. Nekoliko puta je i sudija Eva Azderaki-Mur pokušala da smiri navijače, molila za tišinu, ali ni to nije dalo rezultate. 

Ni povreda mu ništa ne može

Da nevolja bude veća, u toku četvrtog gema prvog seta Novak se i povredio. Kod jednog poena on je proklizao, pao i pri tom dobro  razderao kožu desne ruke. On je, međutim, nastavio duel i sa krvavom rukom ne tražeći medicinski tajm-aut. I onda, posle tri i po sata lavovske borbe, Novak je podigao ruke u vis, otrčao u svoju ložu i pobednički uzviknuo: "Sparta"!

- Da je bilo je mnogo podrške Rodžeru, bilo je. Ja sam se ipak fokusirao na one koji su za mene navijali. Ali, znate, ne mogu ja da sedim ovde i kritikujem publiku. Želim da iskažem divljenje i poštovanje prema Federeru. Kada izađete da igrate protiv najboljeg na svetu osećate veliki pritisak. Dao sam sve od sebe, morao sam da igram vrlo koncentrisano i to sam uspeo - rekao je pomirljivo Novak, koji se ipak ovog puta, valjda prvi put u karijeri, u pobedničkom govoru nije zahvalio posetiocima.

Fedeks sportski priznao poraz

Poraženi Federer posle finala sportski je čestitao rivalu.

- Ovo veče nije bilo tako dobro za mene, Igrao sam protiv velikog šampiona i mogu samo da čestitam Novaku. Imamo veliko rivalstvo i sada je 21:21 u pobedama, ali videćemo se i sledeće godine - rekao je popularni Fedeks.

Đokoviću je ovo bio jubilarni 10. grend-slem trofej, a uz to oborio je još jedan rekord ATP karavana. On je, naime, postao prvi igrač koji je u jednoj sezoni premašio magičnu granicu od 16.000 poena.

BIRO/A. Anđelić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče:

Top 30 najatraktivnijih lokacija u BiH

10 stvari koje naučiš po preseljenju u inostranstvo

Trilogija - Sarme u Dubaiju: Zavirite u "Kuvar tajni"

;