SPORT

Ginisovka iz Bosanske Gradiške u vrhu svetskog sporta

Naizgled nežna plavuša, a zapravo - super-žena!

Božana Ostojić  rođena je 1965. godine u Bosanskoj Gradiški. Vodenim sportovima se bavi od 16. godine. Diplomirani je ekonomista i jedina dama, instruktor Svetske ronilačke federacije, predsednik Ronilačkog saveza Srbije, član Izvršnog biroa Svetske ronilačke federacije, član Predsedništva i predsednik Komisije za sport i okolinu Olimpijskog komiteta Srbije.

Bila je i svetski rekorder u ronjenju sa vazduhom na dubini od 127 metara, upisana je u Ginisovu knjigu rekorda, ekipno, za ronilački poduhvat u jednoj pećini Meksika dugoj 92 kilometra. Oprobala se i u podvodnom hokejuvožnji jedrilicompadobranskim skokovima, gde je, takođe, zabeležila izuzetan uspeh. Veštini ronjenja obučavala je čak i Iranke, kao i ljude sa svih strana sveta.

– Eh, da se o mom životu pravi film… Prvi kadar bi bio, onaj koji mi se stalno u mislima vraća, a to je trenutak kada me tata Milan drži u krilu, radosnu, zaštićenu i spokojnu. Na nepreglednim proplancima oko kuće smeštene na obodu Bosanske Gradiške sa mlađom sestrom Brankom uživala sam u smišljanju i realizaciji svakovrsnih dečjih nestašluka. Majka Danica je uvek govorila da se najviše na svetu boji moje mašte, odlučnosti, radoznalosti i energije, jer se dešavalo da upadnem u bure puno vode ili odem negde odakle ne mogu da nađem put do kuće, pa se celi komšiluk da u poteru za mnom. Bila sam slobodno i hrabro dete, oduševljeno prirodom oko sebe. Tukla sam se sa svima jer nijednog trenutka nisam pristajala na poredak u kojem me neko maltretira jer sam mlađa i fizički sitnija - priča Božana.

Odrasla je pored Save. Kaže, valjda je to neki usud života - reka, voda… 

- Sećam se tako, pri prvom susretu sa velikom vodom umalo nisam život izgubila jer je tata otplivao skoro do polovine reke, pa sam se sa nepunih sedam godina našla u ulozi spasioca. Zaletela sam se i našla u mutnoj sili koja me je nosila daleko od tate… I onda je usledio prekid… mrak… Sledeća slika, otac mi je istiskivao vodu iz pluć, a to se dešavalo nekoliko minuta kasnije. Neustrašivost me je dovela u bezizlaznu situaciju, ali sam se dobro osećala u opasnosti i to sam govorila svim drugaricama i rodbini. Mama je bila očajna, a voda se u mojoj glavi pozicionirala kao jedan od klinačkih izazova i kasnije postala izazov života.

Ceo intervju sa Božanom Ostojić možete da pročitate OVDE

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Kroz Dubai na dva točka: Biciklistička staza do kraja leta

Besplatno uživanje: Kultni filmovi Srđana Dragojevića u HD rezoluciji

Magična "lijepa naša": Hrvatska - top destinacija za avanturiste


Najnovije oglase za zaposlenje na Bliskom Istoku možete da pogledate OVDE


;