SPORT

Tadić kapiten reprezentacije

Piksi " Hoću u reprezentaciji Tadića koji je razbio Real, i on to zna, i dobro je da je svestan"

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi i fudbaler Dušan Tadić, odgovarali su na pitanja novinara pred meč protiv Republike Irske u prvom kolu grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Meč je na programu u sredu od 20.45 na Marakani, a na početku konferencije Piksi je prokomentarisao to što je Dušan Tadić odabran za novog kapitena Srbije.

Toliko je teška bila odluka da nisam mogao da spavam sinoć. Naravno da je laka odluka, Tadić je naš kapiten i tu ništa nije sporno - rekao je Stojković.
- Iskreno, ne obraćam pažnju mnogo na Irsku, potpuno sam fokusiran na moj tim. Da li znam? Znam dovoljno ono što treba jedan trener da zna, ono što u taktičkom smislu treba da prenesem mojim igračima da će nas čekati na stadionu, ali daleko od toga ko će biti golman i igrati u njihovom sastavu, mnogo poštujem Irsku. Dobro je to što golman neće igrati, nego će samo braniti 
- rekao je selektor Srbije

Da li konačno sviće srpskoj reprezentaciji: Prvi trening sa selektorom legendom

Tadiću je rečeno da je u dobroj formi i očekuje li da to nastavi i u reprezentaciji. - Ta forma se stalno spominje, ja na verujem u tu reč, više verujem u reč konstantnost, moraš stalno da budeš konstantan, da uvek treba da težiš da budeš na nivou, naravno da uvek dođe loš dan, ali konstantno moraš da se dokazuješ na svakom trenintu i utakmici, ne smeš da se opustiš u modernom fudbalu - rekao je Tadić, koji ne bi bio zadovoljan remijem.

Printskrin: Youtube/Fudbalski savez Srbije

- Prošle kvalifikacije smo počeli protiv Iraca, taj meč smo gubili i vratili se, na kraju smo bili zadovoljni bodom, ali sada počinjemo nove kvalifikacije i sada želimo pobedu - rekao je Tadić. 

Selektoru su novinari predočili da Srbija 11 godina nije pobedila na startu kvalifikacija. - Za taj podatak nisam znao, ali trudićemo se da srušimo tu neugodnu tradiciju. Srbija nikad nije savladala Irsku od kako je samostalna, ali Piksi ističe da bi bio zadovoljan samo pobedom. - Ovo je prva utakmica i kao takva uvek je teška, ne postoji garancija da ćete pobediti, izgubiti ili igrati nerešeno, zato je fudbal zanimljiva igra, veoma je važno sa kakvom igrom odigrate tu utakmicu i kakav performans prikažete. Možete biti bolji od pobednika, a može i da bude obrnuto, da oni budu bolji, ali da vi pobedite. Naše su misli usmerene na to da dominiramo, igramo dobro i pobedimo. Sa bodom naravno da nisam zadovoljan. Ali opet kažem,učinićemo sve da startujemo pobedom. Iako neće biti lako, ali učinićemo sve. Koliko bi pobeda bila stimulativna za Portugaliju i koliko vam znači što ovakvom utakmicom počinjete kvalifikacije? - Ne možete da birate kada ćete i protiv koga da igrate, to je tako urađeno. Sudbina je tako htela da moja prva utakmica bude protiv Irske, ja to ništa ne mogu da promenim, ali svaka sledeća utakmica će biti najvažnija. Tadić se osvrnuo na to koliko je problem što će ekipa imati samo jedan pravi trening pred Irsku.

Naravno da bismo svi voleli da imamo više vremena da se pripremimo i saslušamo zahteve igre, ali ne gubimo vreme i trenirali smo dva puta danas i mislim da će biti dovoljno vremena da se pripremimo, da usvojimo zahteve i da što spremniji dočekao meč.

Foto: MN Press

Selektor je upitan da li će igrati sa dva napadača i na kojim pozicijama je imao najviše dilema, kao i da li će taktika sa meča protiv. - Mislim da svi napadači koji imaju ofanzivne karakteristike su napadači, ne treba da limitiramo brojku na dva. Srbija može da igra i sa dva i sa tri napadača, ali to ćemo videti sutra kada ekipa izađe na teren. Imam tim u glavi, neću čekati zadnji momenat da odlučim ko će da igra. Nisam imao nikavih problema što se tiče izbora igrača ni po pitanju cele grupe, ni kada ću odlučiti ko će startovati na utakmici. Imam jasnu sliku u glavi, to je to. Selektor je upitan i koliko je kondicioni trener zadovoljan spremom igrača. - Nije bitno da li je on zadovoljan, bitno je da sam ja zadovoljan. Što se tiče spremnosti, pretpostavljam da su umorni, dolaze iz klubova u punom naporu, igraju mnogi 90 minuta iz nedelje u nedelju, to može da bude problem, ali ne treba da bude alibi. Ovi treninzi koje imamo više su tehnički-taktički. Mislim da biti sveži i da ćemo sve sprovesti u delo. Tadić je upitan o oceni saradnje sa selektorom. - Jako pozitivno, juče kada sam završio sastanak, voleo bih da je neko snimio, bila je prelepa reakcija grupe, mislim da može da nam ugradi to što on poseduje, tu harizmu, šarm i samopouzdanje, mislim da smo svi pažljivo slušamo, upijamo i da to pokažemo na delu. Jako pozitivno, nadam se da ćemo tako i da završimo i da će svi da budu zadovoljni. Piksi je istakao da igrači moraju da shvate koliko svojim partijama mogu da učine dobru stvar za svoj narod. - Mi se nalazimo na zajedničkom projektu, u novembru su već završene kvalifikacije, a odlazak na Svetskom prvenstvu je obaveza koju igrači moraju da shvate. Mnogo je to bitno, uradite nešto lepo za svoj narod, ispišete fudbalsku istoriju. Da li osećam optimizam? Ja sam optimizam po prirodi, to želim i od igrača, pratim ih i gledam kako se ponašaju u svojim klubovima, ništa drugo ne tražim od njih, ne tražim da lete, jer nemaju krila, ali verujem da mogu da igraju lep i atraktivan fudbal koji će nam dati rezultate.

Selektor je upitan i o poređenju između Tadića i njega, ima li razlike između njih i da li mu je to nekada zasmetalo?

- Ima velike razlike, godine su u pitanju, on je mnogo mlađi od mene, prija kada te porede sa nekim. On je pokazivao raskošan talenat i tu lepotu desetke koju nosi. Da li smo slični, to je na drugima da procene. Uživao sam u njegovoj igri protiv Real Madrida, bio sam ponosan što je neko tvoj glavni glumac na toj pozornici. Takvog Dušana Tadića hoću i ovde, i on je svestan toga. Daleko od toga da mi smeta poređenje, uvek je lepo da vas se sećaju i da me porede. Tadić ističe da bi voleo da Srbija igra kao onda kada je Piksi igrao za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu. - Selektor je prošao sve, razume kako je u našim glavama, on je jedan od naših najboljih igrača u istoriji. A nadam se da možemo da izgledamo kao reprezentacija. Ja sam Svetsko prvenstvo 1990. gledao samo na snimcima, ali sam gledao 1998. kada je on dirigovao na terenu godine. Nadam se da ćemo da uživamo u igri i da igramo isto tako. Upitan je Piksi i šta je razlog toga što Tadić u Ajaksu igra bolje nego u reprezentaciji i da li ga vidi na poziciji napadača ili odmah iza kao klasičnu desetku. - Ono što je dobro, mislim da je i on sam svestan da može daleko bolje i da može više da da u reprezentaciji. Njegove igre u Ajaksu su za svaku pohvalu, ali želimo ga takvog i u reprezentaciji. Dobro je da je on svestan toga. Igra koju želimo je onakva kako on voli da igra, prijaće njegovom talentu. Ne vidim ga u odbrani sigurno, vidim ga gore, videćemo na kojoj poziciji, on ima izvanredne tehničke kvalitete, bilo bi neozbiljno s moje strane da ga stavim na beka ili štopera. On je igrač kvaliteta koji rešava utakmice, biće sigurno bliže protivničkom golu - istakao je selektor. 

Za kraj je Piksi  rekao i da ostavka Slaviše Kokeze ne utiče na ekipu i da se oni pripremaju za meč sa Irskom u punoj koncentraciji. - 

To što se desilo naravno da ne utiče na sportski sektor, mi smo fokusirani na ono što nas čeka, bez obzira na taj mali vremenski period koji nas čeka, ali dovoljno je da vidimo kakvi želimo da budemo i kakav fudbal želimo. Igrači su dovoljno inteligentni da shvate, a shvatili su. Imaćemo još jedan trening da izgledamo onako kako želimo. Želimo, hoćemo i možemo! Ne vidim nijedan problem da ne bude tako, osim Irske, koja će pokušati da nas spreči u tome, ali verujem da ćemo uspeti - zaključio je Dragan Stojković Piksi.

Izvor: (Telegraf)

;