INFO BIRO

Život Riječanina u Dubaiju (FOTO)

Zašto je otišao, kako živi i sa kim se druži Riječanin koji već 11 godina živi u Emiratima.

                  

- Želio sam se maknuti iz Rijeke, vidjeti svijeta, proživjeti neke stvari. Plan je bio ostati godinu-dvije, ali posao se proširio i ostao sam tu puno duže nego što sam planirao. Toliko sam se ustalio da se u Dubaiju osjećam kao da tu oduvijek živim - kaže Albert Altarac, Riječanin s dubajćanskom adresom.

                             

Od pustinje do velegrada

Tridesetdevetogodišnji Albert odrastao je na Drenovi. Riječko gradsko naselje nekada je bio prigrad koji se velikim priljevom stanovništva rapidno razvijao u jedan od većih dijelova grada. Brojne mlade obitelji doseljavale su u stanove što su nicali početkom 80-ih godina zahvaljujući socijalističkom modelu stanogradnje i povoljnim kreditima koji su se vrlo brzo istopili pod teretom galopirajuće inflacije.

Albert je danas uposlenik tvrtke iz Dubaija koja postavlja cjevovode i strukture za kompanije koje se bave crpljenjem nafte i pline. Radi kao menadžer za kadrove, a u rodni grad navrati nekoliko puta godišnje. Roditelji su u mirovini, preselili su u Selce, stan na Drenovi zjapi prazan kao podsjetnik na dane kada je Rijeka bila grad u kojega se doseljavalo u potrazi za ljepšom budućnosti, a Dubai, u odnosu na najveći jugoslavenski lučki grad, drugorazredna destinacija na Arapskom poluotoku, koja je živjela u debeloj sjeni naprednijeg i razvijenijeg Kuvajta.

                  

         

Dubai početkom tih 80-ih godina ničim nije impresionirao osmogodišnjeg dječaka s riječkog asfalta. Pijesak, cesta s dva ili četiri traka, poneki neboder i opet dosadni pijesak koji se zavlačio u tenisice. Tridesetak godina kasnije Dubai nudi jednu potpuno drugu sliku.

Baš kao i Rijeka! Odavno već nema Jugolinije/Croatia linea, a ni perspektive u gradu iz kojega se sve češće odlazi bez povratne karte. Ponekad se čini da u Rijeci nedostaje samo pijesak... Dubai je s druge strane izrastao u poslovno središte ovoga dijela svijeta i mjesto koje djeluje kao obećana zemlja za ambiciozne, hrabre i poduzetne ljude. Albertova avantura počela je prije 11 godina.

                

                

Pravi Dubajćanin

Kad govori o Dubaiju, zvuči kao da ni ne pomišlja na skorašnji povratak u rodni grad. 

- U principu ne! Toliko sam se ustalio da se osjećam u Dubaiju kao da tu živim. Rijeka i Hrvatska su moj dom, ako se nešto dogodi uvijek ću se vratiti kući, međutim toliko duboko sam ovdje pustio korijene da se osjećam kao pravi Dubajćanin.

                    

                      

Život olakšava brojna riječka i hrvatska kolonija u Dubaiju koja je dosta homogena. Dečki imaju zajednički termin za mali nogomet, idu zajedno na ronjenje...

- Družim se s ljudima iz Hrvatske, većinom Riječanima. Skupina nas Riječana je svojevremeno zajedno došla u Abu Dhabi, većina je otišla, ja sam ostao, a sada su se svi oni opet vratili! Družimo se i s ljudima s prostora bivše Jugoslavije

Ceo intrervju pročitajte OVDJE

           

BIRO

                 


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                        


Preporučene priče:

Genijalac iz Žablja: Nikada neću napustiti Srbiju!

Hit destinacija: Hrvatska, Srbija ili Crna Gora – glasajte!

Dubai iz vazduha (VIDEO)