INFO BIRO

Zašto sam Hrvatsku zamenio Kanadom

Ekonomist-informatičar iz Orahovca zaputio se na drugi kontinent kako bi našao posao.

             

Ovo je još jedna priča o mladom čovjeku i njegovoj obitelji koji odlaze iz Hrvatske kako bi preživjeli, piše Glas Slavonije. Tomislav Čičak (30), Orahovčanin koji u Hrvatskoj nije uspio naći posao, otisnuo se u daleku Kanadu. Ovo je njegova priča...

- Može se reći da imam jedan i pol fakultet. Dakle, Hrvatsku nisam doslovno morao napustiti jer sam nekako preživljavao, ali otišao sam jer nisam mogao dobiti osnovno i Ustavom zajamčeno pravo na rad. U Hrvatskoj sam poslao 1246 zamolbi za zaposlenje i nisam nigdje dobio posao. Danas u Kanadi radim kao krovopokrivač, a po struci sam ekonomist-informatičar. Mislim da sam se snašao odlično, jer sam kao stranac za manje od godinu dana uspio kupiti kuću. Imam dva auta, jedan obiteljski i drugi za posao - kaže Tomislav Čičak i pojašnjava odnos poslodavca prema radniku:

- U Kanadi koriste tvoju lošu situaciju i činjenicu da moraš raditi za njih. Imamo zatvorene radne dozvole i dosta je teško naći novog poslodavca dok ne riješiš status u tzv. permanent resident. Žalosno je što se i s takvim tretmanom tu osjećam bolje nego u Hrvatskoj. Osjećam da me poslodavac cijeni. Otkako sam došao, plaća mi je porasla za 50 odsto. Nemojte odmah misliti “vau”, jer u Kanadi plaću dobivate bruto. Ali ovo je moja impresija, ima svakakvih priča. Uglavnom, moraš biti uporan i izazivati sreću.

             

                

On je u Kanadu prvo otišao sam, a potom povukao i svoju obitelj, suprugu Anu, te kćer i sina. Naglašava kako je ženama puno teže pronaći posao nego muškarcima.

- Što se tiče tzv. ženskih poslova, situacija nije dobra jer su to uglavnom “low skilled” (niskokvalificirani) poslovi koji nisu puno plaćeni, tako da i nije neobično da žene rade “muške” poslove. Škola, odnosno programi koji postoje, za svaku su pohvalu. Ipak je ovo imigracijska zemlja. Moja su se djeca uklopila savršeno. Škola im nije svedena na silno bubanje teorije već u razvijanje osobnosti i ljudskih vrijednosti. Jako puno ima nastave u prirodi, muzejima i slično. Praktični su - neće ih učiti kako računati već kako koristiti kalkulator. Zanimljiv primjer: pitao sam kćerku kako bi riješila jedan problem, a ona veli - upišeš problem u YouTube i pogledaš - priča Tomislav te naglašava kako su svakodnevni problemi uglavnom puno bolje riješeni u Kanadi nego u Hrvatskoj.

Ceo intervju pročitajte OVDE

           

BIRO

            


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                    


Preporučene priče:

Stara srpska jela po celom svetu? Da, moguće je!

Kreativni Novosađani: Kako da hobi pretvorite u biznis (FOTO)

Određen cenovnik produžetka viznog statusa (FOTO)