INFO BIRO

Važno je imati san: Od Mladenovca do Kariba

Mladi kuvar i poslastičar oduševljava strance

Filip Perišić

                      

Buđenje u šest ujutru dok sunce nije jako, ispijanje dominikanske kafe i sedenje na terasi sa pogledom na more. Ovako kuvar i poslastičar Filip Perišić (24) počinje svoj radni dan na dalekim Karibima, a onda se sprema za posao i radi od 8 do 17 sati. Potom odlazi na plažu da se opusti od stresa, a uveče se provodi sa prijateljima. I tako već skoro godinu i po dana, od kada su ga 24. februara 2014. godine, put ove daleke zemlje otac i dva najbolja druga ispratili sa aerodroma Nikola Tesla.

                

                

Odluku da ode na drugi kontinent u potrazi za novim iskustvom i životom doneo je veoma brzo, jer je, kako kaže, ispunio svoju želju da putuje po svetu i radi ono što voli, da napreduje i proširi svoje znanje.

                 

Sa kolegom Marjanom, dok su zajedno radili u Mladenovcu

              

– U Srbiji sam najviše naučio od mog višegodišnjeg kolege Marjana Radića. Zajedno smo radili i kad god sam imao vremena gurao sam se u poslastičarnicu da mu pomognem i vidim šta on tamo pravi. Iako nisam mnogo toga znao o toj zemlji, kad sam dobio ponudu iz Dominikanske Republike, moja odluka da odem bila je još čvršća. Sve se izdešavalo u nekoliko nedelja. Majci i ocu je bilo najteže, rekli su mi da se čuvam i da se javljam svakog dana – izjavio je Filip.

            

                  

U svom šestogodišnjem profesionalnom kulinarskom iskustvu ovaj Mladenovčanin radio je u više restorana u Srbiji. Pamti savet jednog od šefova – da je najbitnije menjati radno mesto jer se tako otkrivaju tajne zanata. Bio je kuvar na Divčibarama, u Crnoj Gori, u Beogradu i u svom rodnom gradu Mladenovcu, usput usavršavajući se u poslastičarstvu. Osim mora i novih znanja, jedan od razloga za odlazak bila i ekonomska situacija u Srbiji i to što se, kako kaže, trud i rad retko cene ili ne plaćaju dovoljno kao u Dominikanskoj Republici. Tamo je „na prvi zalogaj” oduševio goste i šefove srpskom verzijom kolača sa sirom – čiz kejka.

                        

                

– Prvo sam radio tri meseca u jednom gradiću, a onda sam se preselio u prestonicu Santo Domingo, gde sada u hotelu Barcelo radim kao pastry chef. Živim u gradu Juan Dolio, u stanu na plaži, kraj Karipskog mora – kaže i dodaje da je u početku išao svakog dana na kupanje, a da sada pliva i vozi kajak tek tri puta nedeljno.

Celu priču pročitajte OVDE

                   

A.Tanasković/pricesadusom.com
                                                   


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku. 

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Hrvatsku zamijenila Irskom: Za četiri dana zaradim minimalac

Sjaj i beda života van ex-Yu: Istina vam se (ne)će dopasti!

16 stvari koje naučite samo dok živite u Dubaiju!

;