INFO BIRO

Vampiri, zmajevi, vile...: Misterije istočne Srbije

Priče koje su se prenosile sa kolena na koleno, od sada i na vašem mobilnom.

               

Predanja i legende zaštitni su znak severoistočne Srbije, a fantazmagorične priče o vilama, vampirima i zmajevima već vekovima se u tom delu Srbije prenose s kolena na koleno.

Novo vreme pretilo je da ovu tradiciju i kulturno nasleđe gotovo sasvim izbriše, pa su zato Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” u Golupcu i Klaster puteva kulture pozvali zainteresovane da im pomognu u prikupljanju najboljih predanja severoistočne Srbije. Na adresu biblioteke stiglo je 20 zapisa, piše Blic.

                  

              

- Veoma stara usmena predanja sačuvana su u mnogim krajevima Srbije i predstavljaju vredan deo nematerijalnog nasleđa. Nažalost, izumreće ako u narednih nekoliko godina ne budu zabeležena i ne podstaknemo njihovo očuvanje. Konkretnih aktivnosti na ovom polju dosad nije bilo, te ovaj projekat ima ogroman značaj - objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i generalni menadžer Klastera puteva kulture.

Stručna komisija, koju su uz Grafovu činili i prof. dr Ljubinko Radenković sa Balkanološkog instituta SANU i Suzana Antić iz Narodnog muzeja Zaječar, izvršila je preliminarni izbor autentičnih zapisa i obišla neke od pripovedača. 

              

             

- Ne samo da smo uspeli da animiramo lokalno stanovništvo nego je i Biblioteka u Golupcu prošla kroz čitav proces pronalaženja, beleženja kroz video-zapise, predstavljanja i promocije vrednih priča i legendi, kao i njihovog “pretvaranja” u turističke atrakcije i proizvode u okviru rute “Putevima zmajeva kroz Srbiju”. Priče i legende mogu biti resurs za razvoj kulture, kreativnih industrija i turizma - dodaje Grafova.

Sakupljene priče i legende biće predstavljane putem mobilne aplikacije, na sajtu i profilima na društvenim mrežama Klastera puteva kulture, Tvrđave Golubački grad i Narodne biblioteke Golubac.

Priče o zmaju, vilama i malom Miki pročitajte više OVDE

Koje priče su pričali vama kad ste bili deca? Podelite sa nama u komentarima. :)

              

BIRO

             


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                    


Preporučene priče:

Stara srpska jela po celom svetu? Da, moguće je!

Savršena prezentacija Beograda koja je oduševila svet

Kako do dozvole u Emiratima