INFO BIRO

Upoznajte biznismena koji će graditi “Beograd na vodi”

Sve što niste znali o Mohamedu Alabaru, “krivcu” za megalomanske projekte o kojima priča ceo svet.

Dubai noću

                     

Zamislite da Vaša spavaća soba ima pogled na neo-futuristički grad koji ste izgradili! Većini je to samo u domenu fantazije, ali tek nekolicini je bajkovita stvarnost. Jedan od tih srećnika je i Mohamed Alabbar, biznismen koji se bavi nekretninama i koji živi u Dubaiju. Ovaj zaljubljenik u arhitekturu i dizajn odgovoran je za nastanak najviše građevine na svetu – Budž Kalife, a u srpskoj javnosti poznat je kao čovek koji će graditi “Beograd na vodi”.

              

Mohamed Alabbar

                  

Evo pet stvari koje sigurno niste znali o njemu.

1. On nije bio odličan učenik. Uopšte!

Potpredsednik “Emaar properties” jedan je od najmoćnijih ljudi na Bliskom Istoku. Mnogi će pomisliti da je talenat za stvaranje velikog novca učio još od malih nogu. Greška! Alabar je otkrio da u školi nikada nije bio rangiran među najboljim učenicima. Zauzimao je tek peto, šesto mesto, ali je bio inteligentan.

2. Bio je jedan od najsiromašnijih u klasi 

Izjavio je da je definitivno bio jedan od najsiromašnije dece u klasi, ali se ponosi time. Sada je na čelu jedne od kompanija koja vredi milijarde i može da priušti sebi sve što poželi. 

                     

Poređenja visine objekata 

                         

3. Nije oduševljen Budž Kalifom kao vi 

Kad god ustane i pogleda ovu impozantnu građevinu, pomisli zbog čega nije uradio bolji posao. Ali, u isto vreme ne zna šta bi promenio

                        

Burdž Kalifa

                 

4. Ne mašta o Americi 

Iako voli Ameriku, jednostavno nije to ono što želi. Kada poredi, radije bi svoje vreme provodio na Bliskom Istoku i u Africi nego u Americi. 

5. Sarađuje sa konkurencijom 

On uvek želi da gradi najveće i najviše građevine uz maksimalnu dobit. U suprotnom bi izgubio posao. Ako neko hoće da gradi neku zgradu višu od Budž Kalife, on će poslati svoj tim da im pomogne. To se, na primer, desilo sa “Kingdom Tower” u Saudijskoj Arabiji. Njegov tim je otišao i završio dizajn. Na taj način su svi podelili iskustvo, ali i greške. Ako neko želi da izgradi nešto više, on će proslaviti njihov uspeh. Međutim, on i njegov tim ubrzo će ponuditi grandiozniji projekat, tek da unese malo zabave u život svojim konkurentima... 

Kako je izgledala gradnja od prašine do rekorda, pogledajte u albumu OVDE

                           

Pogled sa vrha građevine

                 

A. Tanasković/forbes

                  


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Ekspert iz Dubaija otkriva: “Beograd na vodi” – sigurica ili “šarena laža”? (FOTO)

Top 11 neverovatnih činjenica o Dubaiju

Nostalgija: Stare ex-yu reklame